Gabriel Rufián crítica el PSOE i afirma que l'han hagut de collar amb l'aprovació dels pressupostos per tirar endavant la reforma del codi penal. El portaveu d'ERC en el Congrés ha reconegut aquest dissabte que el seu partit va utilitzar el vot al projecte dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2023 com a "palanca de força" per a forçar a l'executiu espanyol a eliminar el delicte de sedició. "Desgraciadament, moltes vegades hem de fer servir palanques de força perquè el PSOE es mogui, fins i tot en compromisos que, de fet, són seus", ha explicat Rufián en declaracions a RNE, abans ressaltar que la legislatura està arribant al seu final i aquest compromís continuava sense complir-se.

Aquesta proposició de llei del PSOE i Unides Podem, que ja ha superat dues votacions en el Ple del Congrés, una d'elles a la una de la matinada, tindrà la seva següent prova el pròxim 9 de desembre amb la presentació de les esmenes, i aquí es veurà si algun grup parlamentari aposta per aprofitar per a modificar també el delicte de malversació, com també demana ERC. El portaveu d'ERC, que inicialment desvinculava els pressupostos de la fi de la sedició, ha insistit que la seva formació no busca utilitzar aquestes "palanques externes" i ha responsabilitzat al PSOE per aquest extrem. "Si això és així és perquè són les maneres, les formes i els temps del PSOE", ha dit, expressant el seu desig de poder asseure's amb els socialistes o el mateix Govern, en coalició amb Unides Podem. "Però és que llavors ens maregen, fins i tot ens menteixen", ha lamentat.

Rufián ha afirmat que considera "important" que la derogació del delicte de sedició es consumeixi abans que acabi l'any perquè és un assumpte que s'ha de tractar amb "celeritat". "No hi ha per què allargar les coses de manera artificial", ha afegit, abans d'assegurar que, si bé "confien" en el PSOE, no es pot "obviar" que hi ha "assumptes progressistes que li costen moltíssim". Rufián també ha fet referència la possible esmena referida al delicte de malversació, sobre el que ha comentat que seran "discrets" amb la negociació. "A nosaltres ens agrada ser molt discrets amb les negociacions perquè així funcionen millor", ha afirmat sense donar detalls de com afrontarà Esquerra Republicana aquest assumpte. Tot i això, ha comentat que "cal ser quirúrgic" amb temes com aquest, per evitar que una possible reforma d'aquest delicte pugui beneficiar a condemnats per corrupció. En aquest mateix sentit també ha defensat que el Codi Penal no pot ser utilitzat "com una joguina" en mans d'un jutge "amb uns interessos ideològics determinats".

Pel que fa a la llei del "només sí és sí", que en alguns casos ha servit per a rebaixar condemnes per violència de gènere i abusos sexuals Rufián ha afirmat que "no és la primera vegada" que una llei es fa de forma "precipitada". Tot i això, ha assegurat que el context de l'estat espanyol feia "molt necessària" aquesta llei. "En aquest país feia falta una llei de consentiment, les xifres estan aquí per confirmar-ho". "Nosaltres vam avisar d'algunes de les coses que ara estan passant, però també una part del poder judicial té un problema gravíssim, com s'està veient", ha afirmat contundent Rufián.