El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha rebaixat aquest dimecres el to cap al PSC amb relació als pressupostos catalans. Si aquest dimarts va parlar d’una “actitud miserable” per part dels socialistes per la impossibilitat d’arribar a un pacte amb el Govern per tal d’aprovar els comptes catalans, aquest dimecres ha abandonat els atacs frontals i ha demanat deixar de “desgastar” ERC. “És un fracàs també per al PSC, perquè posterga” l’aprovació de polítiques en favor de la ciutadania, ha manifestat el líder dels republicans a la cambra baixa. Rufián, que ha demanat “oblidar-se de Junts” en les negociacions a Catalunya per aprovar els comptes, ha assegurat que Salvador Illa és “un gran polític, una bona persona i algú hàbil”, motiu pel qual “va guanyar les eleccions a Catalunya”.

“Però és aquesta habilitat la que li està fent postergar uns pressupostos molt necessaris”, ha assegurat en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Fórum. Ha assenyalat, tal com va fer aquest dimarts al Congrés, que els comptes permetrien destinar 1.300 milions d’euros a la sanitat i 25 milions per combatre la violència masclista. “Demà mateix podrien implementar-se aquestes xifres, però el PSC no ho fa perquè desgasta ERC”, ha manifestat. Rufián ha fet aquestes declaracions l’endemà d’haver enviat un toc d’atenció al PSOE al Congrés. Els republicans van abstenir-se en la votació del nou decret anticrisi del govern espanyol per pal·liar els efectes de la inflació i de la crisi energètica, i van atribuir-ho a la negativa del PSC per aprovar els pressupostos al Parlament.

Preguntat per la vaga de metges, mestres, professors i taxistes que aquest dimecres se celebra a Catalunya, el cap de files republicanes a Madrid ha reconegut que “la sanitat pública necessita millores”, però ha recordat que Esquerra Republicana “fa poc que governa, i més encara en solitari”. “Tant de bo poguéssim tenir una mica més d’ajuda i invertir milions en sanitaris”, ha afegit Rufián.

 

Taula de diàleg

Rufián també ha estat preguntat sobre quan pot tornar-se a celebrar una nova trobada de la taula de diàleg, i el portaveu d’ERC al Congrés ha defensat “mantenir la interlocució” d’una forma més discreta entre La Moncloa i la Generalitat sense haver de fer tantes reunions públiques. “A vegades és més efectiu i interessant”, ha dit. I també ha lamentat que aquest mecanisme de diàleg “hagi estat algunes vegades ridiculitzat”.

Enviament de tancs Leopard

D’altra banda, Rufián s’ha mostrat en contra d’enviar tancs Leopard en direcció a Ucraïna, després que aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, deixés aquesta porta ben oberta i que tot indiqui que la decisió ja estigui presa. El cap de l’executiu va demanar “coordinació” entre els aliats, poc després que es confirmés que Alemanya enviaria aquest tipus d’armament per combatre la invasió russa. El portaveu republicà ha considerat, en tot cas, que es tracta d’una decisió que hauria de passar pel Congrés dels Diputats.