El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit aquest dimarts mantenir el dubte sobre si enviarà tancs Leopard en direcció a Ucraïna, però ha deixat la porta ben oberta. En una intervenció al Ple del Congrés dels Diputats, el president socialista ha parlat sobre aquesta qüestió quan ja s’ha sabut que Alemanya enviarà aquest tipus d’armament al país envaït per Rússia. “Mantindrem la unitat i ens coordinarem amb la resta d’aliats”, ha afirmat el cap de l’executiu espanyol.

També ha assenyalat que els països que s’han posicionat a favor d’Ucraïna “han d’anar de bracet” però al mateix temps ha puntualitzat que “s’ha de veure en què se substancia” aquest enviament de tancs alemanys i americans a Ucraïna. Així mateix, ha tret pit d’haver enviat ja armament cap aquest país per poder-se defensar dels russos. Durant la seva intervenció, Sánchez també ha reivindicat l’acció del seu govern en aquesta matèria, afirmant que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reconegut "l'esforç d'Espanya" en l'enviament d'equipament.

El pronunciament de Sánchez ha arribat poca estona després que se sabés que Alemanya enviarà els seus tancs a Ucraïna. L’exèrcit ucraïnès considera aquests tancs com un element clau per les seves característiques de mobilitat, blindatge i potència de foc, a més de l'avantatge logístic per al transport, perquè n'hi ha en diversos exèrcits europeus. Les forces armades ucraïneses fa temps que sol·liciten l'enviament d'aquests tancs per poder llançar contraofensives als territoris ocupats per Rússia i tractar de recuperar-los.

Fa uns dies, Polònia va demanar al canceller alemany, Olaf Scholz, l’autorització per fer un enviament d’aquests tancs de fabricació alemanya cap a Ucraïna. Els polonesos necessiten l’autorització dels alemanys per fer aquests enviaments. És la norma per a tota nova venda d'armament alemany a un altre país per part del primer país comprador; la reexportació ha de ser aprovada pel Govern alemany.

Dins l’executiu alemany hi havia diferències sobre aquesta qüestió. No obstant això, l’argument oficial era que qualsevol enviament havia de ser coordinat amb els aliats occidentals que fan costat a Ucraïna, L'autorització d'Alemanya per enviar els seus tancs va acompanyada d'un acord amb els Estats Units perquè també enviï tancs de fabricació nord-americana a Ucraïna.

Els Leopard 2 poden portar una tripulació de quatre soldats i pot disparar a blancs que estan fins a 5.000 metres de distància, té un pes de prop de 60 tones, pot desenvolupar una velocitat pròxima als 70 quilòmetres per hora, té la capacitat de travessar zones inundades i rius de fins a 4 metres de profunditat i disposa d'un periscopi. Una moderna i potent arma pesant que en mans de l'exèrcit ucraïnès pot suposar un canvi de paradigma en el desenvolupament de la guerra.