El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha mantingut un tens enfrontament amb Mariano Rajoy, a compte dels comicis del 21-D durant la sessió de control al Congrés, davant la hipòtesi que l'executiu central tornés a aplicar l'article 155 de la Constitució. Rufián ha titllat aquestes eleccions "d'il·legítimes" pel fet d'estar convocades "en un despatx", tot i que ha assegurat que es presentarien i ha instat Rajoy a "respectar" el seu resultat. El cap del govern espanyol s'hi ha tornat dient que "per descomptat" s'acataria el resultat, però ha advertit el republicà sobre obeir la Constitució i l'Estatut.

"Ens presentarem. Però si guanyem, aquesta mena de rara avis de la caverna, Pablo Casado, recordarà Lluis Companys? Si guanyem, Cospedal cridarà a files l'exèrcit? Si guanyem, tindrem la policia clavant cops als qui volen votar? Si guanyem, tindrem un ferri amb la cara d'en Piolín? Si guanyem, no veurem polítics catalans presos? Si guanyem, veurem judicis inquisitorials on gairebé es fa besar la bandera? Si guanyem, veurem la seva marca vermella i taronja facilitar la fugida d'empreses? Si guanyem, es comportaran com a carcellers o demòcrates?", ha conclòs.

Rajoy, manifestament cansat d'aquesta pregunta –repetida ja diversos cops a la sessió de control al Congrés per part de diversos grups–, s'hi ha tornat que "per descomptat" es respectarien els resultats. Això sí, ha avisat el futur Govern de la Generalitat sobre "governar, respectar la legislació en vigor i les minories, no perjudicar l'economia. I punt, ens quedem tots tranquils", ha sentenciat. El president espanyol ha aprofitat també per rebatre Rufián sobre que, si tan il·legítimes eren les eleccions del 21-D, els independentistes s'haurien d'aclarir sobre per què s'hi presentaven.