El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha vist "bé" la proposta que ha fet el president Quim Torra de cercar un "denominador comú" entre JxCat, ERC i la CUP sobre què s'ha de fer si l'independentisme supera el 50% a les eleccions del 14-F. "Menys Twitter i més reunions", ha afirmat Rufián aquest dimarts en roda de premsa al Congrés.

D'altra banda, Rufián ha rebutjat posar data a la taula de diàleg i ha defensat que "el que és important és preservar la idea" perquè hi ha un "consens general" a la societat sobre la necessitat de dialogar i "fer política". Sobre els pressupostos generals de l'Estat, el portaveu dels republicans a la cambra baixa ha afirmat que seria "irresponsable no escoltar, no parlar".

"Hi ha poc marge per a la màgia amb la qual ha caigut, està caient i caurà", ha dit, i per això, s'ha mostrat obert a parlar amb l'executiu de Pedro Sánchez. "Això no ens fa menys independentistes, ens fa més útils", ha assegurat. Tanmateix, Rufián ha insistit que la presència d'ERC en l'equació per als PGE és "absolutament incompatible" amb la de Cs.

700286bcd823b3540efe60e2d82157161bdb088f

Roda de premsa Gabriel Rufián al Congrés / EFE

"Irresponsabilitat" d'Ayuso

Rufián ha criticat "l'enorme irresponsabilitat" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i ha assegurat que està "traficant amb la vida de la gent". Tot i això, el portaveu d'ERC no ha aclarit si en l'hipotètic cas que el govern espanyol vulgui prorrogar l'estat d'alarma a Madrid hi donaria suport. Rufián ha recordat que ERC va intentar trobar alternatives a l'estat d'alarma quan es va aplicar arreu de l'Estat espanyol.

Moció de censura de Vox

Sobre la moció de censura de Vox, que es debatrà la setmana que ve al Congrés, Rufián ha dit que serà "poc edificant" i que va "més contra Casado que contra Sánchez". "Escoltarem insults terribles" que l'única cosa que faran serà "enfangar encara més el terreny de joc", ha lamentat.