El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha traslladat aquest dimecres un missatge de suport al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “A diferència de vostès, nosaltres no els deixarem penjats”, ha afirmat el republicà enmig de la sessió de control a l’executiu de PSOE i Podemos. Rufián feia d’aquesta manera referència a l’embat judicial —per part del Tribunal Constitucional— que pateix La Moncloa en els darrers dies, ja que el tribunal de garanties ha aturat esmenes que pretenien renovar-ne els seus magistrats abans que aquestes acabessin el seu tràmit parlamentàri.

“Una de les coses que fa més ràbia en aquesta vida és que et diguin que ja et van avisar, però és que és així”, ha afirmat Rufián. El portaveu dels republicans a Madrid ja va assegurar la setmana passada que l’esquerra espanyola hauria d’haver posat “les seves barbes a remullar quan va veure afaitar les de l’independentisme català”. Rufián ha recordat que l’independentisme ja va avisar que els socialistes i els morats serien “els següents”. "Benvinguts a la guerra judicial que es va emprendre en la seva democràcia exemplar contra segons qui", ha etzibat.

Així mateix, Rufián ha assegurat que ERC "hi serà" quan presentin la proposició de llei que vol recuperar les dues esmenes suspeses pel TC així com en els intents que es puguin fer de "dignificar" el Constitucional o el Consell General del Poder Judicial. Dit això, i en resposta a les declaracions que ha fet Rufián, Sánchez ha celebrat que Esquerra Republicana se situï en el “respecte a la legalitat”. És evident que la nostra democràcia és imperfecta i necessita millores. També ho és que aquestes reformes s'han de fer dins de la llei", ha remarcat, i ha dit que cal una resposta dels grups parlamentaris a la "interferència" del TC.

ERC ja té el text sobre la taula

Aquesta resposta es traduirà en una proposició de llei. El govern espanyol té la intenció d’impulsar a través dels grups parlamentaris de PSOE i Unidas Podemos una proposició de llei per renovar el Tribunal Constitucional. Així és com contraatacarà la Moncloa al desafiament que va consumar aquest dilluns el tribunal de garanties contra l’executiu de Pedro Sánchez acceptant les mesures cautelaríssimes del PP. Tal com ha reconegut Gabriel Rufián, els republicans ja tenen sobre la taula el text que es vol impulsar des de La Moncloa a través dels seus grups parlamentaris. “L’estem estudiant”, ha dit en declaracions als passadissos de la cambra baixa.

La Moncloa considera que hi ha hagut un "reagrupament" de les forces progressistes al Congrés dels Diputats des que el Tribunal Constitucional ha interferit en l'autonomia parlamentària de les Corts espanyoles. És per això que des del PSOE i Unidas Podemos tenen clar que el text prosperarà. Ara bé, encara no se sap quina formació acabarà signant el text que es presenti a la cambra, o bé si ho faran totes dues del bracet.