El diputat al Congrés dels Diputats d’ERC, Gabriel Rufián, ha expressat que la “música” del referèndum “sona bé”, ja que és “una pregunta directa envers Podemos”. En referència a la unilateralitat, Rufián ha desmarcat la seva postura perquè concep el referèndum com una “qüestió de dignitat”.

Respecte a la presència confirmada d’Ada Colau a la Diada, Rufián ha celebrat la seva assistència i ha expressat que “l’independentisme ha de ser hegemònic i reflectir la seva victòria”. Així mateix, Rufián també ha convidat Domènech, Pisarello o Asens perquè també s’animin a participar a la Diada.

Quant a les discrepàncies amb En Comú Podem, el líder d’ERC al Congrés ha defensat la seva abstenció, ja que “Domènech no podia ser president de la Mesa sense el suport del PSOE”. Malgrat això, Rufián ha mostrat la seva voluntat d'interpel·lar les bases independentment "del que faci la cúpula del partit".

Amb vistes a la qüestió de confiança, Rufián s’ha mostrat comprensiu amb les divergències entre Junts Pel Sí i la CUP perquè “l'única cosa” que els uneix és la independència de Catalunya.

El republicà també ha criticat l’Estat espanyol per “perseguir mitjançant les institucions” l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, o l’actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, mentre el ministre Fernández Díaz “segueix al seu despatx esperant a ser ambaixador del Vaticà”.

Rufián també ha aprofitat la seva visita a la Universitat Catalana d’Estiu per recordar la mort de Jordi Carbonell, “un humanista i un històric del partit”. El dirigent d’ERC ha fet memòria de la frase “que la prudència no ens faci traïdors”, paraules que Carbonell va pronunciar a la Diada del 1976 a Sant Boi.