El diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha pronunciat l'endemà de la inhabilitació del president Quim Torra sobre la nova etapa que obre ara l'executiu català. Després de conèixer l'acord entre Junts per Catalunya i ERC per encarar els pròxims mesos, Rufián l'ha celebrat però ha recordat que "cal tenir en compte que hi ha un 'mentrestant' i cal liderar-lo", especialment davant la crisi del coronavirus.

En aquesta mateixa línia, el diputat republicà s'ha mostrat satisfet de l'entesa entre socis de govern que, al seu entendre, és el camí que ha de seguir l'independentisme d'ara endavant. "Ens hem de felicitar per haver arribat a un acord. L'independentisme mira cap endavant i això és molt positiu", ha dit. A més, tot i reconèixer que hi ha "discrepàncies", ha apostat per incloure la CUP i els comuns i "trencar blocs".

La taula de diàleg com a sortida

D'altra banda, Rufián ha insistit que cal reactivar la taula de diàleg amb el govern espanyol "demà mateix si cal", però ha advertit que "no servirà de res" si l'independentisme no va unit. "El diàleg i la negociació no tenen sentit si no anem junts. De fet, el pacte entre ERC i Junts per Catalunya inclou que s'ha d'arribar a un espai de diàleg amb una posició comuna: l'amnistia i el referèndum. Si no és així, no té sentit", ha indicat.

El republicà també ha denunciat que la "guerra judicial" de l'Estat i ha recordat que ahir també van ser jutjats Tamara Carrasco i Jordi Pessarrodona. Segons ell, això demostra que hi ha una persecució a les idees independentistes. "Hi ha un camí judicial incontrolable. Qui pensi que l'Estat profund s'aturarà, s'equivoca. Estem en una guerra judicial contra unes idees". "Sí, són unes eleccions plebiscitàries. Qualsevol elecció a Catalunya ha d'ampliar el mandat de l'1-O".

A més, el diputat d'ERC ha explicat que, ara per ara, la seva formació no està negociant els Pressupostos Generals de l'Estat amb el govern espanyol i ha insinuat que sospita que l'executiu de Pedro Sánchez té la intenció de tancar-los amb Ciutadans.