"ERC és el principal grup català d'aquesta cambra. Té 13 diputats i els utilitzarà, li pesi a qui li pesi". Així ha defensat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, la seva abstenció a la pròrroga de l'estat d'alarma després d'arribar a un pacte amb el govern espanyol. A més, ha volgut respondre a les crítiques que s'han expressat des de JxCat i del president Quim Torra al pacte i ha avisat que per "ERC parla i decideix ERC, des de Brussel·les a Martorelles passant pel Congrés i el Parlament". "No som els criats de ningú, el nostre amo és el poble treballador de Catalunya", ha afirmat Rufián. 

En aquest sentit, ha defensat que els republicans han posat la seva "força negociadora al servei de la gent", aconseguint el retorn de competències a la fase 3, la cogestió dels fons europeus o una ajuda per als treballadors de la Conca d'Òdena que van estar confinats totalment al principi de la pandèmia. "A qui li sembli poc això, que se'n vagi a la cua del banc d'aliments a Madrid, Barcelona o Saragossa", ha apuntat, en una referència velada a Laura Borràs (JxCat) que va qualificar l'acord d'insuficient. 


Aquesta, a més, no ha estat l'única crítica del líder d'ERC a JxCat. Rufian també ha criticat que se'ls compari amb els pactes del Majestic o amb un autonomisme pactista. "Alguns ens comparen amb els pactes del Majestic de Convergència amb el PP. No em consta que Jordi Pujol fos independentista i d'esquerres, nosaltres sí. I ERC no va investir Aznar. Convergència sí", ha afirmat en aquest sentit.

Per altra banda, el líder dels republicans a Madrid també ha defensat que el seu partit no és soci del PSOE ni de Podemos, sinó del "diàleg, de la política i de la gent". En aquest sentit, Rufián ha defensat que la pervivència de la mesa de diàleg passa per "la pervivència d'ERC a l'equació" i ha defensat la importància d'aquesta negociació perquè hi ha "en joc la democràcia". Finalment, però, Rufián ha avisat Sánchez que pactar amb Ciutadans té "conseqüències que pagarem entre tots". "Ciutadans és Vox a la Fase 1 i Arrimadas és Rosa Díez a la fase 2", ha apuntat en aquest sentit.


En el torn de rèplica, Rufián ha tornat a deixar al descobert les tensions amb JxCat i ha lamentat que Borràs hagi qualificat el seu discurs de "innecessari i ofensiu". "Si no sou Convergència, no us heu de cabrejar si parlo de Pujol", ha afirmat Rufián, que ha retret que JxCat demani sempre unitat i després sucumbeixin a la batalla. "No ens barallem", ha dit reiteradament.