Si el govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez, "realment estan convençuts i compromesos amb una agenda de diàleg i de negociació" amb la Generalitat, han de fer passos per desmuntar la causa del Tribunal de Comptes, que avui ha imposat una fiança de 5,4 milions d'euros a 40 exalts càrrecs de l'administració catalana per haver destinat el pressupost per a la promoció exterior al procés independentista.

Aquest és el repte que la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha plantejat des del Parlament al president socialista minuts abans que aquest es reuneixi a la Moncloa amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

 

Crida a la Moncloa

Després que la la ministra-portaveu María Jesús Montero hagi evitat valorar les fiances i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campono hagi aclarit quin serà el paper de l’Advocacia de l’Estat en aquesta causa, Vilalta ha insistit que el govern del PSOE i Unidas Podemos no pot fer "com si això no anés amb ells".

A més, s'ha fet seves les paraules del ministre de Transports, José Luís Ábalos, qui va admetre que la causa del Tribunal de Comptes eren "pedres en el camí" del diàleg amb el Govern. "Són esculls i roques cada vegada més grans", ha apuntat la dirigent republicana. "No n'hi ha prou amb uns indults, que sí que alleugereixen el patiment dels presos. Avui hem vist l'evidència que la repressió segueix", ha denunciat. Tanmateix, va ser el mateix Sánchez qui ahir va descartar donar ordres als serveis jurídics del govern espanyol.

La republicana també ha reivindicat que el Govern ha de seguir fent acció exterior i "explicant Catalunya al món", tal com està recollit a l'Estatut, ha recordat. I ha apostat per deixar enrere la repressió i la persecució i solucionar el conflicte a través de l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació. 

Vilalta ha recordat, igual que la majoria de dirigents independentistes que avui han reaccionat a la macrocausa econòmica, que el Tribunal de Comptes "no és un tribunal, sinó un òrgan polititzat controlat per la dreta espanyolista". La republicana l'ha qualificat d'"inquisició econòmica" i ha retrat a l'òrgan que no hagi perseguit presumptes delictes flagrants com la corrupció de la monarquia borbònica.

El retorn de Junqueras i Romeva

Els indults ja han començat a tenir efectes polítics més quotidians com el del retorn del president d'ERC, Oriol Junqueras, i també el de l'exconseller Raül Romeva a la dinàmica del grup parlamentari republicà.

 

Ambdós han estat rebuts entre aplaudiments dels diputats, que també han cridat 'Independència' mentre aplaudien, i Junqueras ha fet broma amb els mitjans, dient que els anava a donar unes declaracions en exclusiva després.

 

Imatge principal: la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, a la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: ACN