El candidat d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha volgut defensar-se aquest dimarts de les crítiques de part de l'independentisme, que l'acusen d'haver donat els seus vots 'gratis' a la investidura de Sánchez. El candidat republicà s'ha mostrat "orgullós" de l'estratègia del seu partit els darrers mesos a Madrid, ja que assegura que ha servit per "desemmascarar al PSOE" i "incomodar-los enormement", i ha defensat que els vots republicans "mai són a canvi de res".

Així ho ha afirmat en una roda de premsa a l'agència ACN, on ha evitat mullar-se sobre si facilitaran una nova investidura de Pedro Sánchez després del 10-N. El que sí que ha volgut deixar clar és que amb aquest Pedro Sánchez "no es pot dialogar". "Dir no a aquest Sánchez és dir sí a Catalunya", ha defensat diverses vegades, davant la insistència de les preguntes dels periodistes sobre si hi hauria o no una nova abstenció dels republicans.

En lloc d'això, el candidat republicà ha volgut insistir en la idea que "si l'independentisme és fort" després de les eleccions i aconsegueix derrotar els socialistes a Catalunya, els podrà "obligar" a dialogar, i ha insistit a defensar l'abstenció en l'anterior investidura perquè, ha dit, l'alternativa era "màgia, fum i simbolisme"

Acusa Sánchez de "Doctor Jekyll i Mister Hyde"

Per altra banda, ha acusat Sánchez de no tenir "principis" i de ser "Doctor Jekyll i Mister Hyde", perquè durant les primàries del PSOE es passejava per Espanya defensant la plurinacionalitat i ara "amenaça" Catalunya. En aquest punt, ha posat especial èmfasi en la seva promesa de tornar a penalitzar la convocatòria de referèndums, anunciada aquest dilluns al debat de Televisió Espanyola, i també en la proposta d'afegir una nova assignatura a les escoles catalanes sobre "valors civils, constitucionals i ètics", el que ha titllat d'"insultant".

Amb tot, Rufián ha lamentat haver vist un Sánchez "provocador" i que "pidolava els vots de la dreta", pel que ha donat per fet que busca la "gran coalició" amb els populars

Per aquest motiu, ha insistit en la importància de "derrotar" Sánchez a Catalunya a les urnes de diumenge, i ho ha qualificat d'"emergència civil i social". "Si Sánchez es pot presentar pel món dient que ha guanyat a Catalunya, quin missatge enviem", s'ha preguntat, demanant de nou respondre la sentència a les urnes.

Veu "miserable" la reactivació de les euroordres

Finalment, sobre la reactivació de les euroordres per Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, Rufián ho ha titllat de "miserable" i ha lamentat que s'estigui "perseguint a demòcratres". A més, sobre el "compromís" que Sánchez va adoptar durant el debat de posar tots els exiliats davant la justícia espanyola, el candidat republicà ha titllat l'"amenaça" de "dramàtica i li ha recordat que això és tasca de la justícia i no del president del govern.