Esquerra Republicana no té intenció de bloquejar la investidura i conformació de govern, sinó més aviat tot el contrari. Així ho ha assegurat el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, després de reunir-se aquest dimarts a la tarda amb la seva homòloga socialista Adriana Lastra. És per això que ha reclamat “responsabilitat” tant a Pedro Sánchez com a Pablo Iglesias, a qui ha retret la seva actitud dels últims dies. “Per nosaltres no serà”, ha afirmat en dues ocasions. I ha avisat que tot serà “més complicat” el setembre que no pas el juliol.

Després de la trobada amb Lastra i Rafael Simancas, que ha durat una mica més d’una hora, el dirigent republicà ha insistit en la necessitat que “no s’aixequin de la taula de negociació fins a l’últim minut”. Encara no han decidit el sentit del seu vot —ho abordaran en una reunió d’ERC aquest divendres—, però ha assegurat que ell no serà qui posi obstacles. “No serem qui posi més benzina en aquest foc”, ha insistit.

En aquest context, Rufián sí que ha advertit que no és el mateix un debat d’investidura aquest mes de juliol que en una segona volta el mes de setembre, després de l’Onze de Setembre i a les portes de la sentència del Tribunal Suprem, que “serà terriblement injusta”. “El setembre ens complica la vida a tots”, ha avisat.

Per una banda, el diputat d’ERC ha deslligat el vot del seu grup parlamentari del que faci Unidas Podemos. Per altra banda, pel que fa a Junts per Catalunya, ha sostingut que “tenen autonomia de vot” i que no li semblaria malament que “l’espai convergent voti diferent a nosaltres”.

Rufián ha advertit que unes noves serien una “nova frustració que només pagaria l’esquerra”. Després de la reunió “cordial i satisfactòria”, ha recordat que “hi ha gent que va sortir el 28-A a votar amb el nas tapat per a frenar el feixisme i donar una oportunitat a la política”. I ha reblat: "No hi ha cap ministeri o veto que mereixi el que està passant".

Lastra: “to constructiu”

Per la seva part, Adriana Lastra ha agraït el “to constructiu” que ha mantingut en totes les seves converses amb Rufián. “Malgrat les diferències que ens separen, aquest és el lloc per buscar el diàleg i l’entesa”, ha assegurat. I també ha valorat positivament la seva “intenció de no bloquejar” la investidura i conformació de govern. “Com deia Gabriel Rufián, aquesta hauria de ser la legislatura del diàleg”, ha defensat. Ha fet servir la trobada per a contraposar amb les negociacions trencades amb Unidas Podemos, de qui ha dit que ha "rebutjat l'oferta de govern de coalició" de Sánchez.