El candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha instat Junts i la CUP a pactar el "preu" d'una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. "Aquesta vegada ha de ser més alt i consensuat", ha afegit en una entrevista a RTVE. Segons Rufián, s'ha de posar Sánchez en un dilema: Catalunya o Vox. El republicà veu el pacte a Barcelona com un "espòiler" del que pot passar després de les eleccions generals del 23-J i s'ha mostrat convençut que, si pot, el PSOE pactarà amb el PP. Rufián també ha lamentat que en els últims quatre anys ERC ha estat "massa sola" a Madrid i ha demanat als altres partits independentistes que "baixin al terreny de joc".

"ERC ha estat jugant durant quatre anys rebent entrades molt fortes i hi ha gent que ha vist el partit menjant pipes des de la tribuna. Demano que baixin al camp i juguin", ha dit en referència als partits independentistes. Rufián ha fet una crida a la ciutadania perquè vagi a votar el 23 de juliol. I, fins i tot, ha demanat que si no ho fan per ERC, votin qualsevol altre partit independentista.

"Pacte antinatural" i "cordó sanitari" a Barcelona

Rufián està convençut que l'acord per investir Jaume Collboni com a alcalde a l'Ajuntament de Barcelona es va decidir "des d'un despatx de Madrid". "No és opinable. Qualsevol que tingui un mínim d'informació sap que va passar això. I és la segona vegada que passa", ha dit. El que més li preocupa, segons ha explicat, és el "trencament de ponts" entre ERC i els comuns que pot suposar aquest acord. I també s'ha mostrat sobtat que la líder de BComú, Ada Colau, hagi facilitat un govern que "es carrega la seva herència".

Amb tot, ha resumit que un acord aplaudit pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i per Isabel Díaz Ayuso "no és bo". Es tracta, segons Rufián, d'un "cordó sanitari" cap a l'independentisme "principalment d'esquerres" i ha destacat que, igual que fa quatre anys, s'ha "vetat" que Ernest Maragall formi part del govern municipal.

Collboni afirma que les decisions per investir-lo alcalde "es van prendre a Barcelona"

Jaume Collboni ha assegurat aquest dilluns que les decisions per investir-lo alcalde "es van prendre a Barcelona i des de Barcelona". "Les converses les vaig tenir exclusivament amb els líders dels grups municipals", ha indicat en una entrevista a TV3. D'altra banda, ha negat que hi hagi cap pacte amb les formacions que han permès que sigui alcalde i ha assegurat que BComú i el PP van "coincidir" a l'hora de votar-lo "per motius diferents". En tot cas, ha deixat clar que la decisió es va prendre "dins de les quatre parets de l'Ajuntament". Sobre el fet d'optar a ser alcalde tot i no ser el més votat, Collboni ha comentat que va ser Xavier Trias qui va decidir pactar amb ERC "sense tenir en compte l'aritmètica de la investidura".