A poc més d'un mes de les eleccions generals, les enquestes reguen l'actualitat política. Després d'un baròmetre del CIS que pronosticava la victòria de Pedro Sánchez, les enquestes d'aquest dilluns d'El País, El Mundo i La Razón cauen com una gerra d'aigua freda sobre els socialistes i auguren una victòria indubtable del Partit Popular (PP). Tots els sondejos situen als populars com la força més votada, però per arribar a la majoria absoluta necessitaria el suport de Vox, suport que en alguns escenaris no seria suficient. Per contra, es mostra com el PSOE perdria escons i el projecte de Sumar no sedueix prou per ser una via per repetir l'actual govern espanyol de coalició.

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

🗳️ Enquestes eleccions generals 2023: qui serà president? Així van els sondejos del 23-J

Totes les enquestes mostren una victòria de la dreta i l'extrema dreta espanyola el pròxim 23-J. El País pronostica la victòria més moderada d'entre tots els diaris. Alberto Núñez Feijóo seria clarament el més votat passant de 89 diputats a 136. La recuperació és meteòrica, però no li assegura la majoria absoluta ni sol ni amb Vox. La formació d'extrema dreta per força davant un PP fort i passaria de 52 escons a 38. Tot plegat, deixaria a les dues forces a les portes de la majoria absoluta. 

enquesta 23J elpais

Font: El País

En canvi, les altres enquestes mostren que la suma entre Feijóo i Abascal assoliria la majoria absoluta de forma còmoda. El Mundo apunta que el PP recula mig punt després del pacte al País Valencià entre les dues formacions. Malgrat tot, tant aquest diari com La Razón apunten a resultats similars pels dos partits: els populars tindrien entre 141 i 147 escons i l'extrema dreta entre 36 i 40. En tots els escenaris la davallada de Vox es repeteix, la formació d'extrema dreta mostra símptomes d'haver assumit fa temps el seu màxim, tant és així que el seu lloc com a tercera força està en perill, ja que Sumar els trepitgen els talons. 

enquesta 23J elmundo

Font: El Mundo

L'esquerra espanyola es desinfla

De totes totes, els socialistes perdran un bon grapat d'escons, en això, totes les enquestes coincideixen, però no en quants. La caiguda més dura la pronostica La Razón, que apunta que els de Sánchez passarien de 120 diputats a 96 o 98. És a dir, caurien per sota de la barrera dels 100 diputats, un cop molt dur pel partit. Els altres sondejos el situen per sobre d'aquesta barrera entre els 105 i els 109 diputats. Fins i tot amb aquests darrers resultats, el PSOE no pot comptar amb una victòria. 

enquesta 23J larazon

Font: La Razón

 

El seu principal soci, Sumar, salva els mobles, però poc més. Sumar no suma més votants que Unidas Podemos l'any 2019. És més, en alguns casos encara menys. El Mundo i La Razón apunten a les seves respectives enquestes, que aquest espai polític passaria dels 35 escons actuals a un ventall d'entre 30 i 32. Només El País pronostica que la formació de Yolanda Díaz igualaria els resultats anteriors. L'únic motiu perquè acaricien la tercera posició, és perquè Vox es desinfla a poc a poc. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya perdria força, passant dels 13 representants actuals a uns 10 o 12. En canvi, Junts per Catalunya mantindria els 8 diputats que ja té, Finalment, la CUP es faria amb un escó.