El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián serà a l'inici de la gran cadena humana que el proper dia 10 de juny unirà les tres capitals d'Euskadi per reclamar el 'dret a decidir', organitzada per la plataforma Gure Esku Dago. En la iniciativa, que pretén reunir 100.000 persones, també s'hi han sumat Ignasi Termes, d'Òmnium Cultural, i Elisenda Paluzie, de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que estaran en el quilòmetre 122, a l'altura de la Plaça Moyúa de Bilbao. Gure Esku Dago ha establert aquest com el "quilòmetre solidari amb el poble català i els seus presos polítics i exiliats", i els que el formin portaran llaços grocs.

En el quilòmetre 1, a Sant Sebastià, es trobarà Rufián, el 2 estarà el líder de Sortu, Arkaitz Rodríguez, i el tres es trobaran membres de l'Executiva del PNB de Gipuzkoa, segons han informat els organitzadors.

La cadena humana passarà per Orio on hi participarà la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Marian Beitialarrangoitia, mentre que el 18 es trobarà l'exdirigent de CC.OO. Jesús Uzkudun. Ja a Zarautz estarà la representant d'Elkarrekin Podemos Pili Zabala i a Elgoibar el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi.

Biscaia i Àlaba

En territori biscaí, entrant a Bilbao, al Parc d'Etxebarria, es podrà veure el diputat de la coalició sobiranista Oskar Matute, i ja a la plaça Moyúa es trobaran Termes i Paluzie, mentre que a Arrankudiaga formarà part de la cadena el portaveu d'Independentistak, Txutxi Ariznabarreta.

Seguint ja per territori alabès, seran a Amurrio el secretari general d'EA i parlamentari d'EH Bildu, Pello Urizar, i la dirigent de Sortu Miren Zabaleta, mentre que a Vitòria tancaran la cadena humana, en el quilòmetre 202, la portaveu d'EH Bildu al Parlament Basc, Maddalen Iriarte, i la també dirigent de la coalició sobiranista Miren Larrion.

A més d'aquestes persones, també assistiran representants institucionals i càrrecs públics del PNB, entre ells, probablement, el president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar.

Gure Esku Dago ha assenyalat que s'han disposat uns 1.200 autobusos perquè la gent pugui participar en els diferents punts establerts per realitzar la cadena humana.