La compareixença d’Artur Mas a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre l’operació Catalunya s’ha allargat més de tres hores i mitja i ha permès als diputats treure a col·lació temes més enllà de la persecució il·legal contra l’independentisme. Un dels que ho ha fet ha sigut Gabriel Rufián, portaveu d’ERC a la Cambra Baixa, que ha interpel·lat l’expresident de la Generalitat sobre els casos de corrupció de Convergència i sobre la relació actual entre Junts i el PP. Un dels pocs moments de certa tensió s'ha produït quan el líder republicà al Congrés li ha preguntat per la “relació que tenia” amb Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de Jordi Pujol i a qui la Fiscalia demana 29 anys de presó en un judici que començarà el novembre. “Tenia una relació sovintejada amb ell als anys 80 i 90, fonamentalment”, ha reconegut Mas. “Eren amics?”, li ha plantejat Rufián. “No sé si es pot dir amics. No sortíem les parelles junts”, ha contestat Mas. “Li ho diré d’una altra manera perquè ho entengui bé, perquè veig que la seva pregunta té una doble intenció”, ha afegit Mas mentre Rufián intentava interrompre’l. “Des del dia que jo vaig arribar a la presidència de la Generalitat fins que en vaig marxar, no el vaig veure ni una sola vegada al Palau de la Generalitat, ni a cap lloc oficial, ni una”, ha subratllat. I aquí ha començat l’estira-i-arronsa entre tots dos.

🔴 Soraya Sáenz de Santamaría i Artur Mas declaren per l’operació Catalunya, DIRECTE

📝 Artur Mas confirma que es querellarà per l’operació Catalunya: “És il·legal, il·legítima i immoral”

 

 

— Ni a la inauguració de Puerto de Rosario?
— No.
— A l’Argentina?
— No.
— Però va anar-hi, no?
— No, perdoni, s’equivoca també. Jo lamento que s’equivoqui tant, perquè hauria de ser més fi en les seves apreciacions. Això no té res a veure amb la meva presidència de la Generalitat. Això venia de molts anys abans i no vaig coincidir mai amb ell.
 Però va anar-hi o no?
— Jo hi vaig anar, sí, com a conseller.
— És que havia entès que no hi havia anat.
No, com a conseller, sí. Jo no hi vaig coincidir.
— Però jo no li he preguntat com a president.
— Sí, però no hi vaig coincidir mai amb ell a Puerto de Rosario.
— Però no es posi tant a la defensiva, jo no li he preguntat com a president.
— No, si li ho dic clarament: com a conseller, sí. Havia fet un munt de viatges.

Tot seguit, Artur Mas ha argumentat que el Pacte del Majestic havia permès una “intervenció substancial” dels governs autonòmics en la direcció dels ports d’interès general. “Hi ha coses que es van fer i, amb motiu d’això i d’altres coses i d’inversions catalanes que hi havia allà, entre els molts viatges que feia, un d’ells va ser a l’Argentina”, ha relatat. I això ho ha aprofitat Gabriel Rufián per acabar de disparar: “Però vostè, que m’ha dit que li sabia greu que m’equivoqués tant, al final sí que va anar al Puerto de Rosario a la inauguració d’aquest port on, precisament, Jordi Pujol Ferrusola tenia interessos comercials”. En un informe remès a l’Audiència Nacional fa vuit anys, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal creia que Jordi Pujol Ferrusola va incórrer en una “operativa de blanqueig de capitals” en relació amb la inversió el 2005 en un complex d’oci a Puerto de Rosario.

El portaveu d’ERC al Congrés no s’ha quedat aquí: “Què fa un conseller de la Generalitat de Catalunya a un port argentí?”, li ha preguntat. “Ja sé que m’ha dit que hi havia interessos en ports catalans, però m’ho ha d’explicar una altra vegada i m’ho ha d’explicar molt lentament”, ha afegit. “Vostè té alguna idea dels lligams que tenen els ports d’interès general de Catalunya amb diferents ports a escala del món?”, li ha replicat Artur Mas. “No hi havia un altre port?”, ha insistit el republicà. “Sí, és clar que hi havia un altre port”, ha contestat Mas, que ha hagut de recordar que ha estat a “bastants països llatinoamericans” i ha visitat, per exemple, els ports de Massachusetts o de Mumbai (Índia). “Veu que no era el de Rosario només”, ha destacat Mas. “Segurament, seria casualitat. Perdoni la meva perspicàcia”, ha reblat Rufián.

Mas a Rufián, sobre la relació de Junts amb el PP: “No vinc al Congrés a explicar les meves converses amb Junts”

Durant la seva intervenció, Gabriel Rufián també ha al·ludit a la complicitat que han mostrat Junts i el PP al Congrés en algunes votacions durant aquesta legislatura. “Què diria a la formació política de la qual vostè forma part quan col·labora encara amb el Partit Popular quan vota, pacta i parla amb el Partit Popular, segurament en el futur encara més?”, li ha preguntat el diputat republicà. “Li pot arribar a passar el mateix: tractar amb gent que després per darrere faci aquesta mena de llistes negres, espiï i traeixi?”, ha afegit. I Artur Mas ha evitat mullar-se: “Aquí seré molt clar i molt breu. Jo només opinaré quan m’ho demanin la gent de Junts i en privat”. “I li ho han demanat?”, l’ha interrogat Rufián. “Sí, en algunes ocasions”, ha contestat Mas. “I què ha dit?”. “No, ja li he dit que ho faig en privat. No vinc al Congrés dels Diputats a explicar les meves converses amb Junts, sincerament”, ha postil·lat. I ha ironitzat: “Si vol, després, a la sortida, ens veiem vostè i jo i en fem cinc cèntims”.

 

Mas a Pisarello: “Junts ha de tenir les mans una mica més lliures”

Més tard, Gerardo Pisarello ha seguit el mateix camí. Primer, amb una menció a la corrupció. “Em costa entendre com el seu partit no va entendre que sense una neteja de tot el que tenia a veure amb la corrupció, sense l’adopció d’un programa més social que interpel·lés la resta de pobles de l’Estat, era molt difícil que la causa catalana pogués arrelar”, ha verbalitzat. I després, reprovant la proximitat entre Junts i el PP: “És preocupant veure que l’espai polític que vostè representa estigui girant tant cap a enteses amb el Partit Popular, amb qüestions evidentment econòmiques, però no només, perquè seria oblidar la lliçó”, ha lamentat.

Com a resposta, Artur Mas ha defensat l’estratègia de dialogar amb la Moncloa, sigui amb el PP o amb el PSOE: “Jo vinc d’una tradició política que, en defensa dels interessos de Catalunya, ha pensat que calia parlar amb qui calgués a escala espanyola. Vostè ha de poder dialogar amb tothom. I això val per al PSOE i val per al PP”, ha defensat. Ara bé, ha volgut traçar una diferència: “Ningú podrà dir que del Pacte del Majestic no hi va haver una millora molt substancial de l’autogovern de Catalunya. Però també hem vist el PP recollint vergonyosament signatures per tot l’Estat espanyol per carregar-se un Estatut d’autonomia i hem vist el PP de l’operació Catalunya i de Pegasus”.

I, de cara a potencials aliances entre el PP i Junts, ha navegat entre dues aigües. Primer, ha evitat emetre un veredicte: “No puc fer cap recomanació a Junts perquè jo no estic a la direcció del partit. Puc votar Junts i puc defensar les seves posicions, però no soc un home de partit en aquest moment”, ha reconegut. Però, posteriorment, ha anat una mica més enllà: “Crec que partits d’aquesta tradició, a diferència d’altres que estan molt a dins d’un determinat espai que es pot definir d’esquerra, han de tenir les mans una mica més lliures, que vol dir que no han de formar part obligatòriament d’un espai ideològic que obligatòriament s’ha de dir d’esquerres”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!