ERC continua en el no a la pròrroga de l'estat d'alarma, però assegura que la seva posició pot canviar si el govern de Pedro Sánchez accedeix a les seves demandes. Així ho ha reiterat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una entrevista a la Ser, on també ha confirmat contactes amb els socialistes, concretament amb la portaveu Adriana Lastra. "Ells saben el que volem i s'han compromès a estudiar-ho. És un canvi, però ERC continua en el no. Si no hi ha cap canvi, així serà", ha afirmat Rufián. 

En aquest sentit, Rufián ha reiterat la demanda de retornar les competències a les comunitats i ha assegurat que, lluny de "nacionalismes" és per "pura eficiència": "Són les que millor coneixen el territori".

A més, també ha recordat, tal com ja va avisar dilluns la portaveu del partit a nivell nacional, Marta Vilalta, que reclamen noves mesures econòmiques i socials com per exemple el "permís retribuït per garantir la conciliació laboral i familiar" d'aquells qui tinguin menors o dependents a càrrec i que es permeti als ajuntaments disposar del superàvit per lluitar contra el coronavirus. Vilalta també va demanar desbloquejar la mesa de negociació sobre el conflicte català

"Ens hi deixarem la pell"

En la mateixa entrevista, Rufián ha assegurat que es "deixaran la pell" per intentar un acord, però ha lamentat que el govern espanyol s'hagi "bunqueritzat" i ha alertat que s'està "trencant l'esperit de la investidura i de la moció de censura"

Per altra banda, Rufián ha admès que el vot en contra a l'última pròrroga de l'estat d'alarma va ser "incòmode"  i difícil d'entendre per segons quins sectors. "N'érem molt conscients, almenys jo, que visc en els llimbs entre Madrid i Catalunya", ha explicat. Tot i això, preguntat per la divisió interna dels republicans sobre el sentit del vot a la pròrroga, Rufián s'ha limitat a dir que "el debat i la discussió en un partit són imprescindibles" i ha defensat que amb dogmes inamovibles en política no s'arriba lluny.

Fonts de la direcció republicana a Barcelona asseguren que, tot i que hi ha hagut algun moviment per part de la Moncloa per iniciar contactes, de moment no hi ha "cap novetat" i lamenten que el PSOE sembla que se senti "còmode amb Ciutadans".