"Sobtat" encara perquè "sigui tan sorprenent utilitzar paraules com mamporreros o lacayo", el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha recordat a El Món a RAC1: "A mi m'han dit 'etarra' i no passa res, a banda de 'gilipollas' i dir-me que 'te huele la voz'".

Després que dimecres protagonitzés un tens cara a cara amb l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, ha volgut deixar ben clar que durant la comissió per l'Operació Catalunya tenien "davant dos conspiradors", motiu pel qual ha assegurat no estar "sorprès per les crítiques", per acabar dient: "Qui pensi que jo em vaig passar, que no surti al carrer", però que "nosaltres continuarem intentant ser el més valents i dignes possible".

Precisament per això, Rufián ha volgut recordar que De Alfonso "va parlar instal·lat en la més absoluta impunitat" i que, a més, "en la seva primera intervenció semblava que haguéssim de demanar perdó per ser allà", mentre ell "feia el que sap fer: conspirar".

Dir gàngster al gàngster

El diputat republicà ha reconegut que el seu objectiu, i el de "centenars de persones", -a banda d'obtenir respostes- era "dir gàngster a un gàngster". I ha atribuït les crítiques rebudes al fet que "segons quins mitjans parlen de mi per no parlar del que van dir [De Alfonso i Jorge Fernández]".

Mentre alguns "fan de vegades moltes diferenciacions per segons qui i en fan molt poques per altres", Rufián s'ha explicat posant damunt la taula: "Si vam fer el que vam fer va ser perquè De Alfonso digués les coses de manera directa". I ha insistit que ara "tenim més informació que fa 48 hores", al mateix temps que s'ha qüestionat: "Algú creu que si no acorrales De Alfonso, hauria dit el que va dir?".

I no només això. També ha recordat que "el PP demana que no es facin més interrogatoris" i s'ha preguntat: "Si tan malament ho hem fet, per què demanen això?".

Sentiment d'impunitat

Ara bé. Tot i les preguntes d'ERC, Rufián ha subratllat que, malgrat les gravacions en què diuen, entre moltes altres coses, que "els hem destrossat el sistema sanitari", el seu "sentiment d'impunitat és enorme: De Alfonso és jutge i Jorge Fernández presideix una comissió". Mentrestant, els comissaris -que als seus ulls van ser qui van gravar les converses entre l'exministre i l'excap d'Antifrau- no compareixen a les comissions d'investigació sobre l'Operació Catalunya "perquè el PSOE no ho vol".

Els dos compareixents van utilitzar diferents estratègies per sortir del pas. Segons Rufián, la de De Alfonso va ser "més senzilla" perquè es va basar en el "jo no ho he sentit", tot i que va reconèixer que va entrar a Interior acompanyat d'un policia; i la de Jorge Fernández "va ser més complicada" perquè es va fonamentar en el "jo no he estat", tot i haver reconegut que s'havien esborrat els registres del Ministeri.

"El més dramàtic és que fan el que fan perquè així guanyen eleccions: De Alfonso és jutge i Jorge Fernández presideix una comissió", ha destacat, al mateix temps que ha deixat anar que "qui va escoltar Jorge Fernández Díaz se sent insultat perquè la gent no és idiota".