El candidat d’ERC, Gabriel Rufián, ha convocat avui la caravana republicana davant del frontó del parc de l’Espanya Industrial de Barcelona per acusar les institucions espanyoles d’actuar com una paret davant les reivindicacions dels catalans.

“Una imatge val més que mil paraules. L’Estat espanyol és això, una paret, un no continu i perpetu. Moltíssims van intentar canviar aquest Estat espanyol que no vol canviar”, ha retret.

El cap de llista republicà ha denunciat que el govern del PP “usa les institucions contra el mandat de la gent”, amb un Tribunal Constitucional “dirigit per un militant del PP” o utilitzant el FLA, “que no és ni fons ni autonòmic, és una indecència”.

Atac al PSOE

Però també ha carregat contra el PSOE, amb qui els republicans disputen el vot a Catalunya, recordant que José Luis Rodríguez Zapatero “va dir allò de 'recolzaré'”, en relació al suport al nou Estatut català, i "un altre va dir 'l'hem passat pel ribot'”, en referència a Alfonso Guerra.

De la seva banda, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, ha assegurat que “construir la república catalana no és un camí de roses, però és immensament més fàcil que canviar la monarquia espanyola”.

En ser preguntat pels periodistes, Rufián ha evitat pronunciar-se sobre la proposta que aquest matí ha plantejat el jutge i candidat d’ERC al Senat, Santi Vidal, en el sentit que la CUP hauria d’assumir la conselleria de Benestar Social en el marc de les converses amb JxSí al Parlament. El cap de llista ha assegurat que es tracta d’unes negociacions excepcionals i la “república catalana comporta molta generositat i no fer soroll”. “Ens semblarà bé tot el que sigui deixar de banda debats fratricides i escoltar el vot que tenim al darrere”, ha reblat.