El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha carregat aquest dimecres contra el govern del PSOE i Unidas Podemos per les reformes que plantegen sobre la Llei de Memòria Democràtica. El republicà considera que l'executiu estatal està "venent fum" i "enganyant a la gent" amb l'esmena que han presentat a aquesta llei per, teòricament, revisar la Llei d'Amnistia. Rufián considera que no es pot deixar córrer que el govern espanyol actuï amb un "triomfalisme absurd".

L'esmena de socialistes i Podemos defensa que "totes les lleis de l'Estat s'interpretaran i aplicaran d'acord amb el dret internacional convencional i, en particular, amb el dret internacional humanitari, segons el qual els crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i tortura tenen la consideració d'imprescriptibles i no amnistiables". Segons explica Gabriel Rufián, l'Estat ja s'adapta a aquesta legalitat internacional "des de l'aprovació de la Constitució" i ha recordat que l'any 1977, la Llei d'Amnistia ja es va adherir a la Convenció de Ginebra. Per això, Rufián sosté que aquesta esmena és "enganyar" a la ciutadania.

Paral·lelament, ha qüestionat que les modificacions que contemplen el PSOE i Unidas Podemos obrin la porta a indemnitzacions per als familiars de les víctimes del franquisme. El portaveu d'ERC a la cambra baixa subratlla que, sobre aquesta matèria, es parla "de forma poc clara" i "no es concreten els mecanismes". Per a Esquerra, la millor proposta és canviar la Llei d'Amnistia per poder jutjar els "torturadors franquistes" i critica la manca de voluntat dels socialistes per inclinar-se per aquesta via: "No té cap mena de sentit que un govern progressista tingui por de declarar il·legal un règim feixista".

Sense resposta a les esmenes

Paral·lelament, el diputat Gabriel Rufián ha aprofitat per recordar que el seu grup va presentar fa més d'un mes propostes sobre la Llei de Memòria Històrica i ha lamentat que no han rebut encara cap resposta. De fet, ha desmentit al govern espanyol: "És fals que ens hagin trucat, és fals que ens hagin contestat. Aquest matí estaven negociant amb Ciutadans i ara sembla que la llei l'està fent la 'Pasionaria'".

"Desdramatitzar" l'esmena a la totalitat de la CUP

Preguntat pels pressupostos de 2022 de la Generalitat, el portaveu d'Esquerra al Congrés advoca per "desdramatitzar" l'esmena a la totalitat que la CUP ha decidit presentar als comptes de l'executiu català. Alhora, Rufián ha aplaudit el gest dels cupaires de mantenir la seva disposició per negociar aquests pressupostos i ha fet una crida a "cuidar" el pacte que el seu partit va signar amb la CUP.

Sobre si aquesta decisió pot afectar a la feina d'ERC a Madrid i a les seves aliances, Gabriel Rufián considera que "quasi tot el que passa a Catalunya afecta la nostra tasca al Congrés, sigui per bé o per mal".

 

Imatge principal: El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, en una roda de premsa. Europa Press.