El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha donat aquest dijous per “pràcticament fet” el ‘Sí’ de la seva formació als pressupostos del govern espanyol. En declaracions a TV3, el cap de les files republicanes a la cambra baixa ha afirmat que anunciarà la seva llum verda als comptes de Pedro Sánchez en la seva intervenció a l’hemicicle. No obstant això, ha puntualitzat que encara cal fer algunes pinzellades amb l’executiu espanyol per tal de rematar els acords, a més d’assegurar que aquest dimecres encara es van tancar alguns pactes.

Es preveu que els comptes del govern espanyol es votin aquest migdia, un cop s’han anat incorporant durant la setmana diverses esmenes que la Moncloa ha acordat amb els grups parlamentaris. L’acord estrella dels republicans amb l’executiu de PSOE i Podemos és la transferència de 900 milions a la Generalitat per tal que sigui el Govern qui executi les obres de les infraestructures clau a Catalunya.

Rufián ha anunciat a mitges el seu ‘Sí’ als pressupostos espanyols quan el ‘Sí’ dels republicans ja no és necessari perquè els comptes tirin endavant. Amb el PSOE (120 diputats), Podem (33), PNB (6), Bildu (5), el PDeCAT (4), CC (2), Más País (2), Compromís (1), l'exdiputada de Podem María Pita (1) i el PRC (1), la suma era de 175 diputats, els necessaris per tirar-lo endavant. Amb el suport dels 13 escons d’Esquerra, Sánchez aprovarà els comptes amb comoditat.

L’acord amb el govern espanyol pels 900 milions d’euros

Esquerra Republicana va comunicar el passat dimarts que havia arribat a un acord amb el govern espanyol per transferir des de la Moncloa cap a Palau 900 milions d’euros perquè sigui la Generalitat qui executi les inversions clau a Catalunya en l’àmbit ferroviari i de carreteres. Es tracta d’una esmena que els republicans han signat juntament amb el PSOE i Unidas Podemos que es converteix en un mecanisme per garantir que s’executen les inversions de l’Estat pressupostades per a Catalunya. Es tracta d’una de les grans peticions que els republicans han fet al govern espanyol en els darrers mesos.

Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384 milions d'euros. També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250 milions. D'igual manera, es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260 milions d'euros. Finalment, s'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.