La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reivindicat el paper de les dones independentistes que es troben a presó o exili i ha denunciat que pateixen "una doble repressió". A l'acte "La dona a l'exili com a objecte de repressió", Rovira, des de Ginebra, ha coincidit amb l'exconsellera Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les, i totes dues han denunciat les dificultats afegides que han patit pel fet de ser dones.

Al col·loqui, la secretària general republicana ha lamentat que les dones viuen "una doble repressió com a la vida mateixa", perquè al cap i a la fi la repressió acaba representant "un mirall" de la societat patriarcal. "Patíem la mateixa repressió que els homes, però en posicions molt secundàries i amb menys capacitat i recursos per fer política", ha explicat.

Serret i Rovira han coincidit que per "vèncer la repressió", que creuen que es tradueix en un intent "d'aïllar i anul·lar a través de la criminalització", cal "reinventar-se" i "habilitar-se". "Si et volen petit i tancat, toca trobar la manera de sentir-se activa, evolucionar i desenvolupar-se. Que no se'n surtin d'anul·lar-te", ha dit Serret, que ha rebut el suport de Rovira perquè, segons creu, el que cal és "treballar políticament per sentir-se viva i autoritzada".

"Jo no vull només no caure en l'oblit, sinó que vull seguir fent política, continuar-hi sent, poder defensar els meus drets i idees", ha explicat, per resumir després que, simplement, volen poder "defensar els drets en plena igualtat de condicions com els homes". Amb tot, però, ha lamentat que ara mateix estan "molt lluny" d'aquest objectiu perquè hi ha "moltes dones represaliades a la història que han caigut en l'oblit".

A l'acte, emmarcat en l'homenatge a Lluís Companys pel 80è aniversari del seu assassinat, també hi ha intervingut l'exconsellera de l'Amical de Mauthausen i consellera de districte d'ERC a Barcelona, Lourdes Vidrier; i la diputada provincial d'Igualtat de Lleida i regidora de Torrefarrera, Helena Martínez. La xerrada ha estat moderada per la secretària d'organització de la sectorial de Memòria d'ERC, Judit Hidalgo.