La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una crida aquest dissabte a "buscar aliances i explorar les fronteres de l’independentisme"​ per poder tirar endavant i acabar amb l'aplicació de l'article 155, que manté suspès l'autogovern català des de finals d'octubre. Així ho ha defensat en la seva intervenció al Consell Nacional del partit, quatre dies abans de la constitució del Parlament i en plenes negociacions i moltes incògnites de cara a la possible investidura de Carles Puigdemont. 

Rovira ha marcat com un objectiu clau poder recuperar "amb urgència" les institucions catalanes per fer-ne fora el PP i no permetre que "continuï governant a Catalunya amb quatre escons". No complir aquesta fita contribuiria a "perpetuar l'article 155 i consolidar el govern del PP". Rovira també ha aprofitat la seva intervenció per demanar "realisme" a l'independentisme per enfrontar-se a les dificultats que es dibuixen a l'actual escenari polític.

Per a la republicana, aquesta és l'única manera de "posar les institucions del país en mans de tots els catalans" i evitar que els populars carreguin contra estructures com el model d'escola catalana o els mitjans de comunicació públics, que "tenen en el punt de mira". En aquest sentit, ha recordat la reclamació de l'IVA a TV3 i la supressió de les delegacions de la Generalitat a l'exterior.

El primer pas per recuperar les institucions és, segons ha dit, poder elegir els membres de la Mesa del Parlament. "És un pas indispensable per no malbaratar la victòria a les urnes", ha insistit. De fet, Rovira ha destacat la importància de "fer valdre" els resultats de la victòria independentista del 21-D i fer que el aquest mandat es vegi reflectit a les institucions. 

Les eleccions més dures

Pel que fa la situació del partit, que es va situar en un tercer lloc en les eleccions "més dures" que han viscut mai, la secretària general ha dit que es va recollir "la millor confiança possible i els millors resultats possibles". Ha destacat especialment els resultats de l'àrea metropolitana i ha descrit ERC com un "partit fort i un projecte sòlid implantat a tot el territori".

"Som la gent del catalanisme popular, del dret a decidir, de l’1-O", ha reivindicat Rovira, que ha convidat a sumar-se al partit tothom qui vulgui "construir un millor país des de la base".