Enmig del panorama en què el PSC diu que s'ha d'investigar el CatalanGate i el PSOE va vetant comissions d'investigació, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha volgut apuntar al líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, que va ser ministre mentre s'espiava l'independentisme. És per això que la dirigent republicana li ha reclamat explicacions: "No puc assumir que vagi per Catalunya intentant fer veure que no hi té res a veure", i li ha demanat que reclami al PSOE que expliqui "què ha passat amb l'espionatge".

"M'agradaria veure'l actiu i proactiu" en l'exigència de les explicacions, ha dit Rovira en una entrevista de l'ACN, on ha assegurat que Illa "té una part de la responsabilitat" i que per tant hauria de contribuir a donar explicacions i assumir les responsabilitats polítiques que pertoquin: "Ell era ministre del govern que espiava l'independentisme".

La secretària general també ha fet un advertiment a la Moncloa, a qui ha avisat que l'independentisme no podrà fer "un acte de fe" i creure's el que explica el govern espanyol en tota aquesta trama. Rovira ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a crear la comissió d'investigació al Congrés, per tal que sigui "oberta i pública", ja que considera que la comissió de secrets oficials no és prou fiable: "Si realment volen ser transparents, rendir comptes i assumir responsabilitats polítiques, haurien de sotmetre's a la comissió d'investigació. Que ens demostrin el que diuen i el que filtren", ha reiterat.

En aquests moments la dirigent republicana exiliada a Suïssa està estudiant amb el seu advocat presentar una querella pel CatalanGate, en el marc de l'estratègia que ha iniciat l'independentisme de querellar-se per tots els casos i de forma massiva. La querella de Rovira estarà adreçada contra qui té més indicis que està al darrere de l'espionatge: "Algú del govern espanyol". Rovira també ha apuntat que ha posat en coneixement de molts organismes internacionals el cas del 'Catalangate', i que la polèmica ha aixecat "molt d'interès".

El PSC no pateix

Aquest matí no ha parlat Salvador Illa, però sí ho ha fet la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que davant dels avisos d'ERC de no donar més suport a la Moncloa en aquesta legislatura mentre no es depurin responsabilitats per l'espionatge, ha dit que la legislatura no està en perill. Per la socialista, si els de Gabriel Rufián no els fan suport, podran trobar "altres majories", com va passar la setmana passada en l'aprovació del decret anticrisi per Ucraïna, que va salvar Bildu.