No importa amb qui. El PSC considera que la legislatura de Pedro Sánchez no perilla malgrat que ERC estigui avisant que deixarà de donar suport a la Moncloa si no hi ha una resposta contundent al CatalanGate. Pels socialistes, el fet que els republicans puguin deixar de ser un aliat per tirar endavant propostes, no és problema: "La legislatura no perilla. Es generen altres majories, malgrat que evidentment nosaltres sempre apostem per aquella majoria que va donar la investidura a Pedro Sánchez", ha dit la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.

 

Efectivament la Moncloa va veure la setmana passada com els republicans no facilitaven l'aprovació del decret anticrisi per la guerra d'Ucraïna, que finalment va recolzar Bildu, i Romero ha recordat que els de Gabriel Rufián ja havien votat en contra d'algunes qüestions com l'estat d'alarma o la reforma laboral: "La legislatura no es va trencar en aquell moment i no creiem que s'hagi de trencar ara", ha insistit la portaveu, després que aquest mateix divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi avisat que l'estabilitat de la legislatura espanyola no està garantida perquè la confiança està trencada.

Romero ha considerat que la situació política actual marcada per l'espionatge és "greu", però ha refermat l'aposta pel diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol: "Fora del diàleg no hi ha solució, hem d'insistir que aquest és el camí. Seguir en el camí del diàleg per buscar solucions i acostar posicions entre governs", ha dit la portaveu socialista, que ha considerat que Aragonès i Sánchez s'han de poder veure i parlar, com està reclamant el president català des d'un inici. "Esperem que més aviat que tard puguin parlar de les seves diferències", ha dit la diputada, que ha assegurat que el compromís pel diàleg "hi és tot" i que esperen que també sigui així per part del president català. 

La roda de premsa l'ha fet Romero després de la reunió del seu govern alternatiu, on han aprovat dos documents, un sobre una estratègia dels regadius i l'altra sobre el corredor mediterrani: "Nosaltres hem de treballar i proposar alternatives a un govern que no governa i que molt sovint està despistat amb altres temes i no amb la política útil". 

Aragonès

Aquest mateix matí i després que el CNI hagi reconegut que ha espiat l'independentisme català amb autorització judicial del Tribunal Suprem, el president de la Generalitat ha insistit a dir que la confiança amb el govern espanyol està trencada, però no ha tancat la porta a recuperar-la. Aragonès reclama una comissió d'investigació amb la màxima transparència, i ha criticat la comissió de secrets oficials de dijous. També ha reclamat saber qui va donar les ordres per espiar massivament a membres de l'independentisme i garanties que aquest espionatge no continua avui dia. Sense aquestes condicions les relacions entre la Generalitat i La Moncloa seguiran malmetent-se, segons augura el president, qui adverteix: "El govern espanyol no és conscient del que tenen entre mans".