La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha assegurat aquest diumenge que el Govern central "és irresponsable perquè no assumeix la voluntat dels ciutadans" de Catalunya, que és, ha exposat, la celebració d'un referèndum.

En una entrevista de Catalunya Ràdio, ha afirmat que el Govern treballa per celebrar-ho al setembre i que la seva actitud consistirà a traslladar l'Estat: "Hem decidit fer un referèndum, és el que vol la majoria de catalans. Si volen, pot ser acordat, com ens agradaria a nosaltres, però ens aboquen a una posició d'unilateralitat perquè es neguen a parlar".

Preguntada per si la votació podria avançar-se en cas d'hipotètiques inhabilitacions polítiques com, per exemple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat que els independentistes hauran de "reaccionar políticament". "Podria ser avançar el referèndum? Podria ser", ha plantejat la també secretària general d'ERC sobre la qüestió.

Pressupostos

Rovira ha celebrat que la CUP decidís dissabte aprovar els Pressupostos de la Generalitat per a 2017 perquè, ha dit, permetrà continuar amb el procés independentista i ha afegit que "tothom ha fet els seus 'síes' condicionants", en relació amb la demanda dels anticapitalistes de condicionar el seu vot favorable a la celebració del referèndum al setembre.

"Cal entendre que cada un té els seus posicionaments i ha fet els seus Pressupostos ideals, i hem de trobar els marcs de consens", ha argumentat.

Així mateix, ha considerat "una carpeta absolutament tancada" el debat sobre l'IRPF per a aquest exercici ja que és resultat, ha insistit, de l'acord entre diverses formacions: les que integren JxSí i la CUP. "Els Pressupostos que tenim sobre la taula, en gran part, vénen determinats pel Govern espanyol, que ens marca el sostre de dèficit", ha esgrimit, pel que ha citat a les formacions polítiques a treballar per poder fer uns Comptes millors, que són, al seu entendre, les d'una Catalunya independent.

Santi Vidal

Sobre les paraules de l'exjutge i ara també exsenador d'ERC Santi Vidal, que va dimitir després de donar-se a conèixer que havia afirmat que el Govern ha obtingut dades fiscals dels catalans de forma il·legal i altres irregularitats, Rovira s'ha remès a les explicacions de l'exmagistrat en les quals va dir "que no havia contrastat les explicacions que havia fet", ha asseverat la diputada.

Per a la republicana, la dimissió de Vidal com a senador "és un gest que li honra, que és exemplar i que cal agrair-ho".