La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat a la nova cúpula de Junts escollida aquest dissabte en el Congrés del partit celebrat a Argelers, que "comenci una nova etapa" i abandoni "els retrets incomprensibles dirigits a companys de viatge". En un missatge publicat en el seu compte de Twitter, la republicana ha lamentat haver "tornat a sentir" crítiques dels seus socis de govern, que aquest dissabte ha escollit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com a nova presidenta del partit i l'exconseller de Presidència Jordi Turull com a nou secretari general. "En el camí cap a la república, hem de ser aliats, no pas adversaris", ha advertit Rovira, per això ha ofert ERC com a "aliat estratègic en el camí de la república i la regeneració democràtica", així com en "reptes com el feminisme i la justícia social".

Nova cúpula de Junts

El nou secretari general de Junts, Jordi Turull, i la vicepresidenta del partit, Anna Erra, han aconseguit més vots que la presidenta, Laura Borràs, en la ratificació de la nova executiva que avui ha aprovat al congrés del partit. Borràs ha obtingut 1.776 vots i Turull 1854, mentre Erra n'ha recollit 1.791. A més, entre els menys votats a la nova direcció figuren dues de les apostes directes de Borràs, la nova vicepresidenta Aurora Madaula i el secretari d'organització, David Torrents, que han aconseguit 919 i 918 vots, respectivament. De fet, segons el reglament, el secretari d'organització no supera els vots exigits per ser escollit. Una altra dada significativa és que entre els vocals de l'executiva, el més votat ha estat el conseller Jaume Giró, amb 1.648 vots. Ha votat poc més del 30% de la militància. Borràs i Turull s'han presentat al congrés, que s'ha celebrat avui a Argelers, amb una proposta d'executiva consensuada per evitar l'enfrontament entre les sensibilitats del partit. Això no obstant, la direcció es vota en una llista oberta i desbloquejada la qual cosa ha permès constatar qui dels dos dirigents obtenia més suports. Precisament, divendres van fer pública una carta conjunta en què demanaven votar a tota l'executiva per evitar que hi hagués vots de càstig. Això no obstant, la votació ha fet evident que Turull ha superat Borràs, però també ho ha fet l'alcaldessa de Vic.

Puigdemont carrega contra ERC

Un contundent Carles Puigdemont ha aprofitat aquest matí a Argelers el seu darrer discurs com a president del partit per carregar contra l'Estat espanyol que sistemàticament "castiga" els catalans, però també contra l'estratègia de negociació d'Esquerra, a qui no ha citat en cap moment. Puigdemont ha denunciat tant el maltractament sistemàtic de l'Estat contra Catalunya com l'anormalitat que representa el fet que el seu partit hagi de celebrar el congrés a la Catalunya Nord mentre es manté l'exili, i ha advertit que "el principi de realitat obliga a fer política assumint i partint d'aquesta anormalitat". "Res és més irresponsable, fantasiós, màgic, que fer la política dels temps normals amb temps de tanta gravetat com ara vivim des de fa 5 anys", ha sentenciat en un discurs que ha fet vibrar l'auditori amb constants interrupcions.