Un Sant Jordi d'excepció tenyit de groc pels presos polítics i els exiliats. Sense benedicció de les roses al Pati de Carruatges, sense missa a la capella del sant patró i, el més important, sense Govern. Una diada gens convencional com a conseqüència de l'aplicació, el 27 d'octubre del 2017, de l'article 155 de la Constitució espanyola. Però amb els carrers plens a vessar.

Amb l'absència de les autoritats i càrrecs institucionals, el protagonisme ha recaigut en els visitants que han entrat al Palau de la Generalitat, els quals han visitat estances com la Galeria Gòtica, el Pati dels Tarongers o el Saló de Sant Jordi. Molts hi han portat roses grogues, en record als empresonats i als qui es troben fora de Catalunya, a l'exili, començant pel president Carles Puigdemont. Al final del dia, més de 8.000 persones havien visitat el Palau.

Ha estat, doncs, una jornada cívica, cultural i festiva, com sempre; però també marcadament reivindicativa. El Govern a l'exili ha fet una crida a enfrontar-se als "dracs" de la censura mitjançant una declaració institucional absolutament inèdita, com ho ha estat políticament i institucionalment el to de tota la jornada.

A Barcelona, el protagonisme institucional l'han concentrat el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa, Ada Colau, que han fet vots perquè aviat es restableixi el Govern i s'anul·li el 155. Les roses grogues pels presos polítics, entre els quals tres Jordis, han estat la imatge del dia per a la revista Time. La premsa internacional manté el focus sobre la situació catalana.

Acte unionista amb Valls i Tajani

Al final del dia, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría ha assistit a l'acte en el qual l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana ha distingit amb el "premi al seny" l'exprimer ministre francès i possible candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls i el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. També hi eren Albert Rivera i Inés Arrimadas, així com el secretari d'organització del PSC Salvador Illa.

El Sant Jordi literari ha tingut la seva expressió en el rànquing d'autors més venuts. En català, La força d'un destí, de Martí Gironell, en la categoria de ficció, i Operació urnes, de Xavier Tedó i Laia Vicens, en la categoria de no ficció, han estat els gaunyadors. En castellà, Las hijas del capitán, de María Dueñas y Las almas de Brando, de César Brandon, han estat els triomfadors.