El president de la CEOE, Juan Rosell, ha advocat per afrontar amb diàleg "i sense eslògans ni paraules buides" el tema identitari català que, segons ha recordat, "ve de molt lluny", i ha apel·lat les parts a buscar l'"osmosi" o influència recíproca per mirar de resoldre'l.

Rosell ha assegurat que "no hi ha cap fractura social, sinó divisió d'opinions". El president de la CEOE, ha constatat que a Madrid "no s'entén què passa allà", ha advocat perquè en primer lloc tots facin un esforç per explicar-se bé, "sense eslògans ni paraules buides".

Rosell, que abans de liderar la CEOE va presidir "durant diversos anys" la patronal catalana Foment del Treball, ha assenyalat que en revisar documents de fa un segle aquest problema ja estava latent. Així, ha recordat que el 1898 una representació dels empresaris catalans es va entrevistar amb la reina regent Maria Cristina, a qui van plantejar "coses similars" a les que s'estan promovent actualment.

"Solien referir-se als catalans com a pesseters, però aquest és un tema més de sensibilitat, de cor, i això no s'entén", ha lamentat Rosell, per afegir que els membres "de l'estructura de l'Estat" no acostumen a anar a Catalunya, i que els polítics "només passen allà unes hores, agafen l'AVE i se'n tornen", per la qual cosa els ha demanat que passin més temps en aquesta comunitat autònoma.

"Ja que aquest tema no s'ha sabut resoldre en els darrers segles, mirem d'afrontar-lo ara", ha apel·lat.

Finalment, ha revelat que un amic li va regalar no fa gaire un llibre que narra la biografia de Maciá, un coronel de l'exèrcit espanyol que va acabar sent un independentista, que es va llegir en unes hores. "Traduïm-lo i vegem els arguments", ha instat.

"M'agradaria que els catalans es poguessin posar en la perspectiva d'aquí i viceversa. Cal buscar l'osmosi", ha conclòs.