Una jutge ha declarat l'extinció del partit espanyolista Unió Progreso y Democracia (UPyD) com a persona jurídica, davant la impossibilitat del partit de fer front a un deute que manté amb una extreballadora de la formació de Rosa Díez, Beatriz Becerra, que a més va ser eurodiputada al Parlament Europeu, i ha donat ordre de cancel·lar la inscripció en el registre de partits polítics.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres la decisió del Jutjat mercantil número 9 de Madrid, a la qual UPyD ja ha anunciat que interposarà un recurs perquè considera que el seu projecte és "viable i necessari per al conjunt dels espanyols".

A l'acta, al qual ha tingut accés Europa Press, la jutge notifica la petició d'UPyD per declarar-se en concurs de creditors, donat el seu estat "d'insolvència" i la impossibilitat de "complir regular i puntualment" amb les seves obligacions "per falta de liquiditat i desequilibri patrimonial". Però a més, subratlla que la formació no té béns suficients per fer front al deute vigent, per la qual cosa assenyala que l'obertura d'un procediment concursal seria "perjudicial" i "inútil" per resoldre la situació.

Per això, dóna per tancat aquest procediment administratiu i declara extingida la societat UPyD "amb cancel·lació de la seva inscripció en el registre de partits polítics". La formació té ara 20 dies per interposar recurs.

Cristiano Brown, líder actual d'UPyD

La formació fundada per Rosa Díez està ara liderada per Cristiano Brown, que va formar part de les llistes electorals de Ciutadans a les últimes generals de fa un any, després d'un acord entre els dos partits. De fet, Brown seria el pròxim candidat a ocupar un escó al Congrés si hi hagués alguna baixa entre els representants de Ciutadans per Madrid.

Fonts del partit han explicat que UPyD va recórrer el concurs de creditors per fer front "d'una manera més flexible" al deute obert amb l'exeurodiputada Beatriz Becerra, que abans d'ocupar la plaça al Parlament Europeu tenia responsabilitats de comunicació.

Tot i la decisió de la jutge, des d'UPyD confien en una ràpida solució perquè el deute no és molt gran, afirmen, i estan "en vies de resoldre-ho". La formació assegura que ha recorregut a l'administració concursal per fer front a aquesta despesa "després de molts intents per arribar a un acord satisfactori per a les dues parts".