El PP entén que és un “menyspreu” que el Govern hagi decidit enviar el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, a la reunió dels consellers d’Economia amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

“Delegar en el conseller d’Afers Exteriors i Cooperació internacional no té ni cap ni peus. Junqueras hauria d’haver delegat en el seu secretari general”, han apuntat fonts del grup parlamentari del PP de Catalunya. En aquest sentit, interpreten el gest com “un menysteniment del contingut de la reunió”.

Argument del Govern

Divendres, el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, serà de viatge oficial a Roma. L’executiu català ha decidit que Romeva el substitueixi en la seva condició de president de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat. Més enllà de la lectura simbòlica, el reglament del Consell de Política Fiscal i Financera preveu la possibilitat que el conseller del ram pugui ser substituït per un altre membre del gabinet autonòmic. El Govern ha confirmat que el secretari d’Economia, Pere Aragonès, acompanyarà Romeva.   

Susceptibilitat

“No és la millor manera de cultivar la bona relació entre els dos governs que tant demana el president Puigdemont. Potser Junqueras no la vol”, apunten les fonts consultades per El Nacional.

El cert és que la reunió convocada per Montoro arriba després de diverses enganxades entre la Generalitat i aquest ministeri per qüestions relacionades amb el finançament. A banda, també hi ha pendent la trobada entre el president català i el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy.

Reunió tècnica i tensa

El ministre ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera per abordar el sostre de dèficit de les comunitats autònomes del 2015 i les recomanacions de la Comissió Europea per reduir-lo. La Generalitat i altres governs autonòmics ja han advertit que no aplicaran més retallades. Per la seva banda, el ministre Montoro ha dit que no permetrà que els governs autonòmics desobeeixin i incompleixin les mesures “coercitives” que es decideixin: “Això no és voluntari, és obligatori. Aquí complirà tothom”, ha dit.