El procés català continua explicant-se a l’estranger, aquest diumenge la revista L’Obs, abans Le Nouvel Observateur, ha publicat una entrevista al conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, on es repassa el moment polític que viu Catalunya i les relacions amb l'Estat espanyol.

En aquesta entrevista, Romeva ha declarat que “Madrid no podrà aturar els catalans” i ha recordat que “durant mesos han intentat arribar a un acord amb el govern espanyol però que aquests no en volen ni sentir a parlar”.

La revista es fa ressò de les paraules del govern central on oferia “diàleg i una inversió de 4,2 milions d’euros en infraestructures fins al 2020”. Unes promeses que, tal com ha recordat Romeva, “sempre són les mateixes”. A més a més, Romeva ha afirmat que l’Operació Diàleg mai ha tingut lloc, ja que cada vegada que des de Catalunya “es demana dialogar ells diuen que no”.

Tot i les incògnites que giren al voltant del referèndum, Romeva ha deixat clar que el referèndum serà vinculant. “Si guanya el , el Govern activarà el procés de transició” la normativa de la qual es prepara en secret “per evitar que sigui bloquejada a Madrid”, recull L’Obs. D'aquesta manera, si "des de Madrid no volen negociar abans" per tal de pactar el referèndum, "ho hauran de fer després de la votació", ha afirmat Romeva. 

L’Obs també repassa la judicialització del procés amb la inhabilitació de l’expresident, Artur Mas, per la celebració del 9-N i la investigació que plana sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Romeva declara que l’Estat es pensava que “inhabilitant Artur Mas aturarien el procés, però aquest no és un assumpte individual”, defensa Romeva, que deixa clar que malgrat el camí judicial que està prenent el govern espanyol com a resposta, “centenars de persones, com ell, estan disposades a assumir el risc”.