El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha defensat aquest dimecres a Brussel·les que “no hi ha alternativa” a la negociació amb l’Estat per desencallar el conflicte, si bé encara no han trobat resposta. Així, ha negat que es tracti d’una qüestió interna, ja que el que passa a Catalunya “afectarà” tots els europeus.

En una roda de premsa a la Delegació de la Generalitat davant la Unió Europea, Romeva ha explicat que el govern “sempre” ha estat disposat a parlar, però que Madrid només hi ha contestat amb “violència” i ara també amb empresonaments. En aquest sentit, ha assegurat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són “presos polítics”.

El conseller ha defensat que “els problemes polítics s’han de tractar des de la política”, i ha assegurat veure amb bons ulls les possibles ajudes exteriors. “Si algú pot ajudar a fer possible el diàleg, hi estem disposats”, ha volgut deixar clar.

Sobre què dialogar, Romeva assegura que el govern defensarà els dos milions de vots per la independència, ja que “cal dialogar sobre el que la gent demana”. "Si tenim 2 milions d'europeus que han anat a votar, mereixen ser escoltats", ha sentenciat. Això no vol dir, assegura, que no estiguin disposats a escoltar altres alternatives, però ha denunciat que encara “ningú ha fet cap proposta”. De la mateixa manera, descarta que es convoquin eleccions: “no estan a l’escenari actual, no estan al nostre programa”, ha afirmat.

Davant les empreses que darrerament han traslladat la seva seu social de Catalunya, Romeva ha posat en valor que el procés de producció d’aquestes segueix estant a Catalunya, i ha alertat que el que passi a l’economia catalana “tindrà efectes” a les economies espanyola i europea.