El republicà Raül Romeva, que ha parlat per primer cop a les càmeres de televisió des de la presó de Lledoners, ha volgut rebaixar la tensió entre els socis de Govern en una entrevista a TV3 en la qual parla de l’aministia, retreu als partits de l’oposició que no se'ls acostessin dimarts al Parlament per saludar-los i reivindica el diàleg amb tothom.

Sobre el trencament amb JxCat, l’exconseller —que no ha volgut alimentar cap foc— ha posat el focus en l'origen i ha inclòs dins la normalitat política que dins un mateix grup hi hagi “opcions diferents”. “No hem d’oblidar qui inicia la persecució judicial al president Torra, qui decideix vulnerar les seves competències i prendre-li l’acta de diputat”, diu Romeva assenyalant la justícia espanyola. A més, Romeva ha acusat el Tribunal Suprem de perseguir l’objectiu de “desmantellar una ideologia i una proposta política que l'incomoda”.  

Pel que fa a ERC, Romeva considera que és prioritari aconseguir “una mirada més global”. I fa una reclamació: superar les diferències entre partits independentistes i fixar-se en els punts en comú per avançar conjuntament.

Tant Romeva com la resta de presos estan molt pendents de l'actualitat política de fora de Lledoners. Romeva assegura en l’entrevista que dins la presó entre ells hi ha molt bona entesa i no hi ha una divisió partidària.

Amnistia per desjudicialitzar el procés

El republicà ha reclamat l'amnistia i ha justificat que és l'opció òptima per allunyar un conflicte que és polític de la justícia. “He sentit moltes veus que entenen que ja que això és un problema polític la millor manera per reconduir la situació passa per oblidar-se de la via judicial i tornar a la política”. Una reconducció que segons Romeva només es pot materialitzar a través d’una amnistia. Una segona raó que al·lega Romeva és que l'aministia no només afecta la condició dels 9 presos independentistes, sinó que afectaria altres persones processades pel procés. "Per ara aquesta via és una demanda, un desig, que depèn de les majories del Congrés dels Diputats", ha conclòs.

Crítica a l’oposició

Romeva retreu al PSC, Ciutadans i el PP que no anessin a la Comissió del 155 dilluns per plantejar-los preguntes i intercanviar opinions. “Crec que era una oportunitat, perquè no han tingut el gest ni la dignitat política de venir-nos a veure a la presó tot i haver-los-ho demanat”, ha valorat Romeva, que està convençut que malgrat les discrepàncies s’ha de “parlar”.

Pel que fa la taula de diàleg entre governs, Romeva valora el fet que aquesta s’hagi constituït. Per a ell és important que hi hagi diàleg entre Torra i Sánchez, i ha valorat que això marca un canvi d’escenari i una primera baula del que pot ser un acord futur. Un acord que no s’aconseguirà, segons ell, si no hi ha el primer pas de dialogar.

Romeva, que té una llarga trajectòria en la gestió de confrontacions, com recorda ell mateix, ha subratllat en aquest sentit que “no hi ha conflicte al món que no s’hagi resolt al voltant d’una taula”.

“He trobat humanitat en els treballadors de presons”

Viure a la presó ha fet a Romeva més fort i més resilient políticament. Ara té una perspectiva diferent d’un espai i una realitat a la qual “abans vivia d’esquena” i ara té ganes de transformar. La seva relació amb a presó com a institució ha estat difícil perquè “no deixa de ser un òrgan que està al servei de la meva privació de llibertat” però en canvi, amb els interns, els funcionaris i els equips directius la relació és molt bona. “He trobat humanitat en els treballadors de presons”, ha avançat.

El que porta pitjor és la distància amb la família i la circumstància de no poder tenir una quotidianitat amb els fills. “La no convivència fa mal”, ha admès.