L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’ha mostrat partidari d’una reforma del Codi Penal que suposi una reducció de les penes dels presos polítics si això ajuda a reconduir el conflicte amb Catalunya.

Rodríguez Zapatero, en una entrevista a El Español, dona suport així a una de les primeres mesures anunciades pel nou govern espanyol. “Sóc un ferm partidari que la política criminal i en relació al Codi Penal puguin servir per a substanciar la reconducció d'un conflicte, per descomptat”, afirma Zapatero, que assegura en relació a l’independentisme que “la realitat és la que és. Aquests dos milions de vots seguiran aquí”.

L’expresident carrega contra a aquells que critiquen aquesta reforma i la qualifiquen d’atemptat per la possibilitat que beneficiï els presos. “No prejutgem la conseqüència però, per descomptat, si aquest és el resultat i això és fruit d’una majoria parlamentaria, que ha de ser absoluta, no li veig l’objecció. Acceptem o no les regles de la democràcia?”, es pregunta l’exlíder socialista.

Mesa de diàleg

Zapatero, que insisteix en que “la política està per evitar que arribi el dret penal”, també valora la creació de la mesa de diàleg, que al seu parer hauria de ser “permanent i haurien de concórrer tots els actors”. I admet que si es vol una solució, aquesta trigarà molt temps a arribar. Anys, arriba a dir l’expresident espanyol, que afegeix que el PP hi ha de ser a la solució “d’una manera o una altra”.