El jutge del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha rebutjat que la justícia argentina prengui declaració a l'exministre Rodolfo Martín Villa com demanava la magistrada María Romualda Servini, que li investiga per la presumpta comissió de delictes de lesa humanitat en el marc de la dictadura franquista. Afirma que col·lidiria amb la Llei d'Amnistia, que continua en vigor perquè el Parlament no ha decidit el contrari.

En una interlocutòria firmada el 22 d'octubre, De la Mata segueix el criteri de la Fiscalia, que s'havia oposat a atendre la comissió rogatòria lliurada per l'Argentina per entendre que la investigació dels crims del franquisme és competència exclusiva de la Justícia espanyola i que els presumptes delictes haurien prescrit.

Servini investiga tortures, assassinats, desaparicions forçoses i sostracció de menors comeses a Espanya entre juliol de 1936 i juny de 1977 i imputa a Martín Villa crims d'homicidi amb el concurs premeditat de dos o més persones, la qual cosa constituiria un delicte de lesa humanitat que a l'Argentina no prescriu i es persegueix pel principi de jurisdicció universal. La jutgessa havia ja sol·licitat altres jutjats espanyols que el deixessin prendre-li declaració, però sempre s'ha rebutjat.

El magistrat de l'Audiéncia Nacional assenyala que atendre la comissió rogatòria "col·lideix amb la Llei d'Amnistia de 1977", norma en vigor que constitueix, segun De la Mata, "un pilar essencial, insubstituïble i necessari per superar el franquisme i el que aquest suposava".