L'independentisme i els comuns han unit forces al voltant de la moció de la CUP per posar en marxa un observatori que verifiqui l'aplicació de la llei de l'amnistia al Parlament. Els 75 diputats d'ERC, Junts per Catalunya, els anticapitalistes i els comuns han permès donar llum verda a la necessitat d'activar un grup de treball en el marc de la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana que tingui aquesta tasca de fiscalització sobre l'amnistia. Per la seva banda, hi han votat en contra 53 diputats, entre els quals s'hi han sumat els parlamentaris del PSC als de Vox, Ciutadans i el Partit Popular.

La moció registrada pels cupaires defensa que la llei entrada al Congrés no preveu "cap mecanisme de verificació o de seguiment de la seva aplicació" i, en aquest sentit, defensen que "el Parlament, juntament amb la població catalana i la societat civil organitzada", tenen "el deure de fer tot allò que estigui a les seves mans per tal que el màxim de persones represaliades puguin beneficiar-se d'aquesta llei". Sobre l'observatori, plantegen que compti "amb participació ciutadana" i que s'ocupi de "verificar l'aplicació de la llei d'amnistia recollint totes les sol·licituds i resolucions a tribunals en el marc de l'aplicació de la llei, fent-ne el seguiment i acompanyament i extraient les conclusions sobre el seu grau d'aplicació".

A partir d'ara, els grups parlamentaris hauran de presentar la proposta per crear el grup de treball "en el menor temps possible" i les tasques d'aquest s'activaran "immediatament després de l'aprovació de la llei d'amnistia". En relació amb la composició de l'observatori, la CUP planteja que hi hagi dos representants de cada grup parlamentari i que hi hagi un representant de "cadascuna d'aquelles entitats del teixit social que treballin en l'àmbit de la defensa de l'aplicació de l'amnistia".

Crida a "aprofitar totes les escletxes que obri" la llei d'amnistia

En el seu torn de defensa de la moció, el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha recordat que des de la seva formació tenen "molts dubtes" sobre la llei d'amnistia que s'ha acordat pel seu "abast, forma i fons". A més, ha destacat que queda "lluny de la reivindicació d'amnistia i autodeterminació". "No toca parlar dels desacords ara perquè hi ha milers de persones que viuen amb angoixa la repressió. Per això, ens hem de conjurar per aprofitar totes les escletxes que obri la llei i alleugerir l'angoixa dels qui pateixen", ha defensat Pellicer. En paral·lel, ha reclamat que l'observatori "espremi al màxim la llei". 

Des d'Esquerra Republicana, el seu portaveu adjunt, Jordi Orobitg, ha celebrat que hi hagi una amnistia i ha subratllat que és un compromís electoral que les tres formacions independentistes havien adquirit. Orobitg ha destacat en la seva intervenció que aquesta llei és "l'inici de tot perquè el referèndum és irrenunciable per a l'independentisme". "Suposa un pas més cap a la llibertat", ha conclòs. 

Al seu torn, Josep Rius, portaveu adjunt de Junts al Parlament, ha assenyalat que la proposta de l'observatori és "una bona notícia" i ha fet èmfasi en el fet que la CUP "s'avingui a assumir la llei d'amnistia després d'acusar Junts de traïció". "Sense aquesta llei, no hi hauria la moció", ha afegit. En aquesta línia, Rius ha sostingut que la llei d'amnistia evidencia que "es pot fer bona feina a Madrid i amb resultats tangibles". El també vicepresident del partit s'ha volgut dirigir a la "bancada criptofranquista" per recordar-los que el 85% de diputats del Parlament "avala" l'amnistia i que un 80% de la població catalana vol un referèndum: "Quan una minoria es vol imposar a una majoria aclaparadora, és que tenen un problema de filtre democràtic". Paral·lelament, ha instat el PSC a "no fer de defensors del PSOE, sinó dels catalans" i treballar per "solucionar els greuges que pateixen els catalans".

El PSC no veu necessària una comissió de seguiment

Per part de les files socialistes ha intervingut Ferran Pedret, que ha assegurat que l'amnistia és un pas "necessari per seguir dialogant". Pedret ha lamentat les acusacions de "traïció" que reben per part del nacionalisme espanyol i d'una "part de l'independentisme". Davant la moció de la CUP, els socialistes creuen que "no és necessari" crear un observatori que fiscalitzi el compliment i aplicació de l'amnistia. Des dels comuns, David Cid ha postulat l'amnistia com una "victòria per a Catalunya" i un pas que suposa "retornar el debat a la política". A més, Cid ha assenyalat que aquest fet suposa "entrar en un altre escenari polític", que és de "transformació de l'Estat": "Acaba amb la idea que Espanya és irreformable i que no es pot canviar, hi ha una Espanya diversa i plurinacional". D'altra banda, Vox, Ciutadans i el PP han coincidit a assenyalar la llei d'amnistia com una norma "inconstitucional" i que és "d'impunitat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!