L'esclat del cas de l'espionatge a l'entorn independentista, o també anomenat CatalanGate, ha sacsejat el panorama polític. Fins al punt que els partits independentistes amenacen de trencar les relacions amb l'estat espanyol fins que no es posi llum a la foscor i es depurin responsabilitats. Des de l'independentisme s'ha demanat, en múltiples ocasions, explicacions a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha fet l'orni. Avui, ha trencat el silenci i ha fet com si sentís ploure: "Això de l'espionatge jo no sé el que és". A continuació s'ha justificat argumentant, des de les instal·lacions de Navantia a Cartagena: "No sé molt bé el que és, perquè quan s'actua, es fa conforme a dret". La ministra ha assegurat que no pot admetre que se "sembrin dubtes" sobre l'actuació que fa el govern espanyol o qualsevol organisme públic i que el que passa és que "hi ha una llei de l'any 2022 que estableix un deure de secret per als organismes que porten la intel·ligència".

Robles ha fet l'orni sobre l'afer del CatalanGate, que ha afectat més de seixanta personalitats de l'entorn independentista, i ha dit que no sap què és "això de l'espionatge", perquè el Centre Nacional d'Intel·ligència i el govern espanyol actuen "conforme la legalitat vigent". Tot i això, ha garantit la "màxima" col·laboració de l'executiu espanyol amb l'autoritat judicial "per qui vulgui posar querelles". "Jo no puc ni ningú pot fer cap declaració sobre el que fa el Centre Nacional d'Intel·ligència, perquè en aquest cas estaríem vulnerant la llei", ha insistit la titular de Defensa, al mateix temps que ha sostingut que espera que "molt aviat" es constitueixi la Comissió de Secrets Oficials en el Congrés perquè "tothom tingui clar que el govern espanyol i els seus organismes actuen conformement a la legalitat", ha reiterat.

A més, Robles espera que aquells que estan fent altres consideracions o manifestacions sobre l'actuació del govern espanyol i el CNI "les facin absolutament basant-se en un material probatori". "En tot cas, sense pal·liatius, amb tota claredat, respecte absolut a la legalitat", ha dit. En relació amb la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, la ministra confia que es creïn els mecanismes "adequats" perquè aquest deure de secret que tenen les persones que treballen al CNI, així com els que tenen una responsabilitat orgànica en relació amb el CNI, puguin donar les degudes explicacions. "Però tranquil·litat absoluta, Espanya és un país seriós i els nostres serveis d'intel·ligència són un exemple per als serveis d'altres països", ha resolt Robles.

ERC fa perillar l'estabilitat de Sánchez

A propòsit de tot això, el soci català del govern espanyol, ERC, ha carregat amb duresa per primera vegada des que es va destapar l'escàndol. La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha demanat dimissions de les persones que han permès aquest espionatge. Des d'un inici, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, havia reclamat aquestes dimissions, però els republicans només havien demanat investigació, transparència i explicacions. Ara, doncs, els d'Oriol Junqueras se sumen a la contundència: "Una setmana després, la resposta del govern de l'Estat és més que insuficient. No només són necessàries les explicacions i la transparència, també assumir les conseqüències d'aquest escàndol majúscul", ha dit Vilalta, i ha especificat que les conseqüències volen dir "les dimissions que calguin".