El paper del Centre Nacional d'Intel·ligència torna a estar en el centre del debat, en aquest cas per l'espionatge il·legal a una seixantena de dirigents polítics i socials independentistes. L'ha assenyalat el mateix president Pere Aragonès. Però el govern espanyol surt en defensa dels seus serveis d'intel·ligència, que "sempre actuen d'acord amb la legalitat vigent". Així ho ha reiterat avui la màxima responsable política de l'organisme, la ministra Margarita Robles, que ha retret les acusacions "sense proves" contra el CNI, "que no es pot defensar". Tot plegat, el mateix dia que El País ha revelat que la intel·ligència espanyola va comprar el programa Pegasus "per espiar a l'estranger".

En una entrevista a TVE, la ministra de Defensa no s'ha mogut de l'argumentari oficial de La Moncloa. En primer lloc, ha defensat que mai no s'ha actuat fora de la llei, almenys en l'actual legislatura. Ha assegurat que "el govern i el CNI sempre actuen d'acord amb la legalitat vigent" i que, malgrat ser secretes, "totes les actuacions del CNI estan subjectes a control judicial i també control parlamentari". En segon lloc, ha aprofitat per rebatre les acusacions "sense proves" del president Aragonès contra la intel·ligència espanyola, a partir de "l'informe d'una ONG" (The Citizen Lab) que no sap "com l'ha fet ni com l'ha contrastat". En aquest sentit, ha criticat que "no podem sembrar dubtes o sospites d'un organisme que no es pot defensar".

Per altra banda, Margarita Robles ha insistit que "si un govern ha apostat pel diàleg i el reconeixement polític és aquest govern". Sense dir-ho explícitament, però en clara referència als indults, la dirigent socialista ha recordat com "fins i tot ha pagat un cost polític" per aquest enfocament, i que tot i així no desisteixen d'aquesta via. "Hi ha hagut moments complicats i aquest govern ha continuat apostant pel diàleg", ha sostingut.

A partir d'aquí, la ministra de Defensa s'ha mostrat disposada a donar les mateixes explicacions al Congrés dels Diputats, a la comissió de Defensa, on tampoc podrà parlar del CNI. També ha instat els diputats a constituir la comissió de secrets oficials, que és a porta tancada, no se'n pot revelar el contingut i l'independentisme n'està exclòs. I ha recordat que hi ha denúncies judicials interposades, que s'estan tramitant i que el govern oferirà la "màxima col·laboració amb la justícia" si així és requerit.

Les acusacions d'Aragonès

Transparència i assumpció de responsabilitats. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha repetit aquest dimecres que això és el que ha d'entomar el govern espanyol pel CatalanGate, però ha evitat apuntar culpables dins la Moncloa, després de ser preguntat per si creu que Pedro Sánchez en sabia alguna cosa: "Seria pura especulació i és un assumpte prou seriós". Així doncs Aragonès ha esquivat apuntar responsables polítics de la Moncloa, però sí que ha volgut assenyalar un dels seus organismes: "No cal ser Sherlock Holmes per assenyalar el CNI".