Els serveis prestats són agraïts per la ministra Margarita Robles. Segons consta al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dimecres, el Consell de Ministres ha atorgat un reconeixement a l’ex-JEMAD que va dimitir després d’haver-se saltat el protocol i haver-se vacunat juntament amb altres alts càrrecs militars. El general Miguel Ángel Villarroya ha estat nomenat membre de l’Assemblea de la Reial i Militar Ordre de San Hermenegildo, de l’Exèrcit de l’Aire. Malgrat que aquest reconeixement va ser aprovat ahir per l’executiu, la portaveu María Jesús Montero ni el va esmentar en la roda de premsa posterior al Palau de La Moncloa.

El cap de l'Estat Major de la Defensa va presentar el passat 23 de gener la seva dimissió a la ministra de Defensa com a conseqüència de les vacunacions d'amagat de militars contra la Covid-19. En el protocol de vacunació de l’exèrcit també hi ha uns grups prioritaris, que segueixen aquest ordre: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat. A més del JEMAD Villarroya, també van ser vacunats el comandament d’operacions, el general Francisco Braco, i el cap de l’Estat Major Conjunt, el tinent general Fernando García González-Valerio. Ni tan sols havien acabat amb el personal sanitari militar.

En la seva carta a la ministra Robles, on li presentava la seva dimissió, l'ex-JEMAD Villarroya va assegurar que mai no havia "pretès aprofitar-se de privilegis no justificables", i no admetia en cap moment l'error d'haver-se vacunat abans que altres col·lectius prioritaris. Tot i això, el general Villaroya va considerar que la notícia de les vacunacions de militars estava deteriorant la imatge pública de l'exèrcit espanyol i posant en dubte la seva honradesa, i per això va decidir dimitir del seu càrrec.

La setmana passada, el Consell de Ministres va nomenar l'almirall general Teodoro López Calderón, fins llavors cap de l'Armada, com a nou JEMAD.

El Rei no s’ha vacunat

Després d’aquests fets, els interrogants van començar a planar sobre el rei Felip VI, comandament suprem de les forces armades espanyoles. Al govern espanyol "no li consta" que s'hagi immunitzat. En aquests termes va expressar-se, aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero. Des de l'executiu van aclarir que la família reial es vacunarà seguint el mateix protocol que la resta d'espanyols, el que va fixar el Consell Interterritorial de Sanitat. Tampoc no preveuen la vacunació del rei emèrit Joan Carles I, que actualment està fugit als Emirats Àrabs.