ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'enviament directe d'armes a la resistència ucraïnesa ha provocat un terratrèmol al govern espanyol. Però podria no ser l'últim. Aquest dimecres, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha obert la porta al subministrament de més material ofensiu a Ucraïna "si ho necessita". Així ho ha assegurat en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés dels Diputats, abans de comparéixer davant la comissió. Ha deixat clar que Espanya estaria disposada a enviaments addicionals "dins les seves possibilitats" amb l'objectiu d'"ajudar a la defensa heroica que estan fent els ucraïnesos". Durant la comissió, Unidas Podemos ha expressat suport al govern "amb alguna discrepància".

La ministra de Defensa ha comparegut dues setmanes després de la invasió russa d'Ucraïna, i ha admès que és "imprevisible" l'avenç que pugui tenir la guerra. No obstant això, Robles ha traslladat el que li diu el seu entorn. Concretament, en directe, el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro Esteban López, li ha fet arribar una nota, que la ministra ha llegit: "És imprevisible. La durada dels combats amb l'extensió actual, potser entre deu dies i quatre setmanes més. Després una situació de desgast que pot donar lloc a una guerra de guerrilles durant mesos".

Preguntada sobre el possible desplaçament fins a Ucraïna de ciutadans espanyols disposats a combatre, la ministra de Defensa ha tirat pilotes fora: "No l'hi puc dir res perquè sobre aquesta qüestió el ministeri no té res a dir. Ho ignoro. Seria una frivolitat per part meva".

 

La detenció de Pablo González

En canvi, Margarita Robles sí que ha parlat sobre la situació del periodista basc Pablo González, detingut i incomunicat per les autoritats poloneses acusats de ser un espia rus. En primer lloc, la ministra de Defensa ha confirmat que la intel·ligència espanyola va investigar-lo. "El van visitar membres del CNI perquè teníem coneixement que havíem estat en algun altre país on se li feien algunes altres consideracions", ha assegurat. En segon lloc, la dirigent socialista ha expressat respecte per la "presumpció d'innocència", i que Exteriors li està prestant ajuda consular, però també per l'"aplicació de l'ordenament jurídic polonès".

Agraïment de Zelenski

Els contactes de Volodomir Zelenski són constants. Davant la invasió russa, el president d'Ucraïna resisteix i busca suports fora de les seves fronteres, especialment a la Unió Europea. Ho ha aconseguit parcialment amb l'enviament d'armes, operatiu en el qual ha participat també Espanya, amb una divisió dins del mateix govern. En aquest context, aquest matí s'ha produït la segona trucada en dues setmanes entre Zelenski i el president espanyol Pedro Sánchez. El dirigent ucraïnès li ha agraït el "fort suport" d'Espanya així com la seva "solidaritat".