La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, ha afirmat que la supervisió dels comptes de Catalunya pel Govern central és legal, però "no solucionarà res" si no s'aporten "solucions" que provinguin del diàleg. A més, creu que el Govern "està actuant en una fuga cap endavant" i creant una situació que no respon a "principis bàsics" de l'estat de dret".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, Robles ha assenyalat que la supervisió pel govern central dels comptes catalans "està prevista per llei", però ha indicat que "una altra cosa és si aquesta supervisió, en els termes en els quals vol fer-ho el govern espanyol, soluciona alguna cosa, i és evident que no solucionarà res". "Nosaltres hem dit sempre que la llei cal aplicar-la i en això no podem posar-hi cap però encara que, en la majoria dels casos, en política no n'hi ha prou d'aplicar la llei", ha afegit.

Segons el seu parer, quan hi ha un problema polític "tan evident com el que hi ha a Catalunya, juntament amb l'aplicació de la llei, és necessari aportar solucions". "Nosaltres creiem que des del govern de la nació s'està mirant cap a un altre costat, s'està tractant d'anar a una sèrie de mesures que el que fan és fer un efecte que no hi ha voluntat política de resoldre el problema, i des d'aquest punt de vista, el PSOE estarà sempre amb la legalitat i, alhora, demanem que el Govern de la nació no es posi de perfil i tracti d'endinsar-se en camins de diàleg", ha destacat.

Margarita Robles ha manifestat que "sempre cal estar en la legalitat perquè l'estat de dret és la garantia que es poden fer canvis des de la pròpia legalitat".

Segons el seu parer, "un sistema o un règim" no ha "de saltar-se les seves pròpies normes democràtiques aprovades per un Parlament". En aquest sentit, ha assenyalat que es pugui "canviar la llei des de la pròpia llei".

"Les normes estan vives, es poden i s'han de canviar segons la realitat social, però sempre des del procediment que ens hem donat. Perquè, si això no fos així, a partir d'aquí, unes amb millor intenció, d'altres defensant uns principis nobles, d'altres defensant uns principis innobles, podrien portar a qualsevol societat a un abisme", ha asseverat.

Plans de Rajoy

Robles ha assenyalat que el PSOE no sap quins són els plans de Mariano Rajoy per a Catalunya. "Rajoy i els membres del seu govern diuen que tenen una solució, però no expliciten quina és. Jo entenc que la ciutadania a Catalunya té dret a saber quins són les propostes que el govern de la nació té per resoldre un conflicte", ha manifestat.

La portaveu del PSOE al Congrés creu que el Govern de la Generalitat "està actuant en una fuga cap endavant" i ella dubta que "compti amb la majoria de la ciutadania a Catalunya". "De vegades, un fa aquestes fugues cap endavant per tractar altres problemes, el de la corrupció que durant molts anys ha existit a Catalunya o fins i tot problemes socials claríssims que hi ha allà", ha manifestat.

Segons el seu parer, aquesta situació "no respon a uns principis bàsics, no ja de legalitat, sinó d'estat de dret", com, per exemple, que a un conseller "se'l destitueixi per tenir unes opinions contràries als de la majoria del Govern".

"Però, juntament amb això, ens sembla preocupant que el govern de la nació sigui incapaç d'oferir alternatives. Jo sempre dic que si tinguéssim criteris d'empresa privada, no seria acceptable que el 9 de novembre es produís una situació i ara es reprodueixi l'1 d'octubre. Això vol dir que hi ha una inactivitat, un mirar cap a un altra banda i la política està feta per provar de solucionar els problemes, no perquè els problemes s'enverinin", ha dit.

Preguntada per si la legalitat inclou que el Tribunal Constitucional pot suspendre un president de la Generalitat, ha assenyalat que la legislació "inclou tota una sèrie de figures", i ha recordat que l'any 2015 hi va haver una reforma per dotar de competències el TC, que va ser molt criticada per part del PSOE i molts juristes, fins i tot amb els vots particulars del Constitucional, que deien que atribuir a aquest Tribunal la facultat d'inhabilitar càrrecs públics "podria anar contra l'essència de la Constitució".

"Però és veritat que majoritàriament el TC va entendre que aquesta norma que li atribueix aquests poders respon als paràmetres de la Constitució i, en aquest sentit, forma part de l'ordenació jurídica. I si el govern espanyol acudís a aquesta, és evident que ho estaria fent dins dels marges del nostre sistema jurídic", ha precisat.

Podemos i el referèndum

Margarita Robles ha indicat que el tema de Catalunya preocupa els socialistes "moltíssim", i ha considerat que amb Podemos hi ha sobre aquesta qüestió "una esquerda important" perquè la formació lila "s'inclina a donar suport al referèndum unilateral d'independència".

"Nosaltres volem solucions per a Catalunya, dialogades, però entenem que un referèndum unilateral d'independència, passant dels plantejaments i previsions legals, no resulta acceptable", ha manifestat.