El Ministeri de Defensa ha posat en mans de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el xat d'exmilitars que envien cartes al Rei. Així ho ha avançat la Cadena SER i ho han confirmat a ElNacional.cat fonts del departament de Margarita Robles. Entre les barbaritats que diuen els exmilitars en aquest grup de WhatsApp, hi ha defenses aferrissades de cops militars i crides a afusellar "26 milions de fills de puta", en referència als espanyols d'esquerres, independentistes o nacionalistes.

Així, el Ministeri de Defensa ha enviat a la Fiscalia del TSJM la informació publicada per Infolibre per si els fets fossin constitutius de delicte comès "per persones que a més poguessin atribuir-se la condició de militars en actiu, sense ser-ho". Des del departament de Robles sostenen que "correspon al ministeri fiscal investigar la seva eventual rellevància penal" i també "per a salvaguardar l'honorabilitat i la pública estima de les Forces Armades". 

"La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", asseguren des del Ministeri. "I no han de veure perjudicada la seva estimació pública, guanyada amb la seva constant entrega al seu deure, a la societat espanyola i, en aquest temps, als qui pateixen més greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que els són totalment alienes i que podrien merèixer un retret penal", afegeixen des de Defensa.

Des del departament de Robles assenyalen que vigilen els moviments d'aquests exmilitars pel seu intent de pressió sobre Felip VI, a qui volen fer còmplice de les seves posicions. No obstant això, subratllen que estan retirats i que no existeix, per tant, una possibilitat de contagi en l'actual composició de les Forces Armades espanyoles. 

Els missatges

Aquest cap de setmana es va saber de l'existència d'una carta firmada per 73 excomandaments de l'Exèrcit de Terra jubilats on es titllava l'actual govern espanyol de "socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes", però, anteriorment, un altre grup d'excomandaments, en aquest cas de l'Exèrcit de l'Aire, membres de la XIX Promoció de l'Acadèmia General de l'Aire, va enviar primer una carta al Parlament Europeu i després una altra a Felip VI on expressaven la seva preocupació per les relacions del govern espanyol amb partits "l'objectiu dels quals és la separació d'una part del territori de la nostra Pàtria" i davant de "la impossibilitat d'estudiar en espanyol en regions d'Espanya".

El signant d'aquesta missiva en representació de part dels seus companys va ser el general de divisió de l'Exèrcit de l'Aire a la reserva Francisco Beca Casanova, el mateix que, segons revela el digital Infolibre, participa activament en un grup de WhastApp anomenat XIX que agrupa veterans d'aquesta promoció i en el qual va escriure missatges de dubtós pedigrí democràtic. Parlava d'"afusellar 26 milions" i de repetir "els moviments del 36", en referència al cop d'estat de Francisco Franco.