La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha assegurat que el president del Govern, Quim Torra, és un polític "totalment desqualificat" per parlar sobre el conflicte català i la sentència del 'procés' perquè "simplement és un home per qui algú mou els fils per ell, que és Carles Puigdemont," el president del Govern en l'exili.

"Sempre ho dic, que al segle XXI parli un dirigent polític d'anar a la confrontació, quan cal apostar pel diàleg i la convivència, es desqualifica. Ell va entrar perquè ningú no volia entrar i jo, amb tots els meus respectes, dic que Puigdemont mou els fils per ell, per tant, no em preocupa el que digui de la sentència", ha insistit Robles en una entrevista a Telemadrid.

Segons ha assenyalat la ministra de Defensa, el que sí que la preocupa és que altres partits com Ciutadans facin una "utilització partidista" del judici al procés, del qual es coneixerà la seva sentència en octubre i abans de la repetició electoral, i que treguin "el tema de l'indult" per fer campanya de cara al 10 de novembre.

"No em sembla adequat que els grups polítics vulguin fer política partidista abans que hi hagi sentència, crec que no és seriós ni respectuós quan els tribunals estan deliberant", ha apuntat.

Tanmateix, ha ressaltat que els espanyols són "madurs" i acceptaran la sentència que dicti el Tribunal Suprem malgrat el que diguin les forces polítiques perquè el poder judicial espanyol ha demostrat ser "independent" amb el judici al procés, on ha donat "un exemple de com s'ha de fer un judici amb garanties i a més amb rapidesa".

"No s'han de repartir culpes pel 10-N"

Preguntada per qui creu que és el culpable d'haver d'anar a unes segones eleccions generals, Robles ha assegurat que no és el moment "de repartir culpes" sinó de tenir "humilitat" perquè els ciutadans sabran "valorar" l'esforç que han fet totes les forces polítiques, sobre tot el del PSOE que ha fet un esforç per "arribar a acords".

"És el moment en què tota la classe política en el seu conjunt ha de tenir humilitat perquè al final quan s'està en Govern, com nosaltres, o en l'oposició, com d'altres, és una obligació intentar ser humil i no voler fer-se veure el que no és", ha explicat Roures que fa una crida d'"autocrítica" a totes les forces polítiques.

Segons ha assenyalat, els partits haurien de fer un "examen de consciència" abans de la campanya electoral per veure "el que s'ha fet, el que s'ha deixat de fer i si hi ha hagut o no oportunisme" en les decisions preses de cara a formar Govern.

En relació, Robles ha recordat que el PSOE va intentar assolir un acord amb Unidas Podemos al juliol quan li va oferir un Govern de coalició i la formació morada el va qualificar d'"humiliant", o l'actitud del president de Ciutadans, Albert Rivera, que "es va negar" a reunir-se amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i "vint-i-quatre hores abans quan veu que les enquestes no li són favorables, fa una proposta d'alguna cosa que ja s'està complint".