El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha instat aquest dijous el PSOE a aclarir quin tipus de pacte de govern vol, en lloc de traslladar la responsabilitat a altres partits. En tot cas, ha insistit que "l'única solució possible que donaria un acord més o menys estable" passa per un acord de PP, PSOE i Ciutadans.

En una entrevista, Rivera s'ha expressat així quan se li ha preguntat si estaria disposat a participar en un acord de govern amb el PSOE en què també participi Podemos, en cas que el socialista Pedro Sánchez renunciï a intentar-ho amb els nacionalistes i torni a mirar Ciutadans com a soci al costat dels de Pablo Iglesias.

El líder taronja no s'ha pronunciat sobre aquesta possibilitat i ha optat per respondre que "primer són els socialistes els que han de resoldre les seves crisis", perquè "al PSOE més de la meitat del partit no vol un acord amb Podemos ni amb els independentistes", així que no té sentit traslladar als altres partits la responsabilitat d'una proposta que no té consens ni dins del seu propi partit.

I ha insistit que "l'única solució" per a un govern "més o menys estable" és que el PSOE s'assegui amb ells i amb el PP per permetre la investidura i després controlar un govern popular amb la "força" dels seus escons. A parer seu, no és possible que el PSOE governi amb 85 escons, amb els independentistes, amb Podemos i amb les seves confluències, i a més amb majoria absoluta del PP al Senat.

Rivera veu més lògic que el PSOE accedeixi a acordar el govern amb el PP perquè hi haurà "molts temes d'Estat", que "fiar-ho tot" al PNB, un partit nacionalista que només té cinc escons. Així, ha assegurat que Ciutadans no s'oposa al fet que el PNB doni suport a un govern del PP, sempre que se sumi al pacte de 150 mesures que van signar populars i ciutadans.

En la seva opinió, són els nacionalistes els que s'exclouen a si mateixos, perquè volen convocar un referèndum i no se senten "còmodes" amb els pactes per la unitat d'Espanya o per la caixa comuna de la Seguretat Social. Són nacionalistes, ha dit, i no volen igualtat dels espanyols sinó "privilegis".

D'altra banda, ha negat que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, li hagi confessat que estigui pensant ja en la seva sortida de la política. Rivera ha recordat que Rajoy fa 30 anys que exerceix en política, que es pot pensar que algun dia ho deixarà, però ha remarcat que a ell no l'hi ha dit i, a més, que no és a ell a qui ha de contar un assumpte que és intern del PP.

Això sí, ha assenyalat que, en virtut de l'acord que han signat els dos partits, si Rajoy aconsegueix governar, aquest serà el seu últim mandat, perquè el pacte els limita a dos. "Però no és una mesura per a Mariano Rajoy, ens afectarà a tots els que un dia podem arribar a ser president del Govern", ha afegit.

Rivera ha afirmat que no volia intervenir en els enfrontaments oberts a Podemos, però ha avisat que aquest partit no ha aconseguit canviar una sola llei. Segons la seva opinió, les coses "no es canvien en un quart d'hora" i no s'aconsegueix "assaltant el cel" o "cridant des d'una tribuna" sinó dialogant i negociant.

Amb tot, ha comentat que la bretxa a Podemos no és "per un debat d'idees sinó de poder". Pablo Iglesias i el secretari polític del partit, Íñigo Errejón, comparteixen ideari, i en el que difereixen és en la tàctica per guanyar vots. "Uns volen espantar directament i altres amagar la por, però no hi ha dues ànimes, una moderada i una radical".