El líder de Cs, Albert Rivera, s’ha mostrat disposat aquest dijous a debatre sobre l’aplicació de la Llei de partits a la CUP, en la línia del plantejament que ha fet aquesta setmana el president del PP, Pablo Casado, tot i que ha demanat als populars que vagin més enllà i abordin la possibilitat de foragitar els partits independentistes del Congrés. En aquest sentit, ha recordat que la seva formació aposta per establir un mínim de vots del 3% a tot l’Estat per poder obtenir representació al Congrés, cosa que actualment deixaria fora de la cambra espanyola ERC (2,63%) i PDeCAT (2,01%).

“Si realment els preocupa el paper de partits que volen anar contra la Constitució, Cs planteja una qüestió que està a tot Europa pràcticament: que per estar al Congrés dels Diputats has de tenir vots a tot Espanya, com a mínim un 3%”, ha sentenciat. 

En aquest sentit, ha apuntat que “si el PP està disposat a canviar de criteri i obrir un debat sobre el paper del partits separatistes a la política espanyola” ell estarà “encantat”, perquè “encara no som conscients que el nacionalisme és una ideologia que va en contra dels valors constitucionals i les llibertats en molts casos”. 

En tot cas ha recordat que per poder adoptar aquest tipus de mesures calen majories reforçades al Congrés i per tant que el PSOE se sumi a les propostes. Si no, ha dit, “per molt que PP i Cs estiguem d’acord no podem fer gaire cosa”. 

Un nou 155

Rivera ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a RNE on ha insistit en la necessitat de tornar a aplicar a Catalunya el 155 i la convocatòria d’eleccions generals a l’Estat, perquè “estem en mans de Torra” i “Sánchez ha entregat el govern a un supremacista”. 

“És un xenòfob i un racista i no podem governar Espanya amb ell”, ha dit abans de demanar “eleccions” perquè “Espanya no estigui a mans dels que volen destruir Espanya”. Els constitucionalistes, ha dit, “hauríem d’anar junts” i “les imatges de violència atiada per Torra” haurien de provocar aquest canvi.

Segons Rivera, la situació ja és “insostenible” i Sánchez està “en un carreró sense sortida que perjudica Espanya”. “Sánchez va mentir, va dir que convocaria eleccions, i s’atrinxera a Moncloa”, ha dit, però pensa “tirar endavant els pressupostos de la mà de Podem” en un camí “absolutament equivocat” i “netejant la imatge del nacionalisme”.

En aquest sentit ha recordat que Ábalos va dir que els incidents de l’1-O eren “assumibles”, però “el nacionalisme posa en escac els valors de la democràcia” i cal “un projecte nou per a Espanya” on caldrà “sumar entre constitucionalistes”.

Torra “atia la violència”

“Qualsevol cosa que passi serà millor que el que està passant” a Catalunya, on els CDR van “tirar tanques als Mossos” i Torra “atia la violència”, ha dit, i cal decidir “com s’aplica la Constitució a Catalunya” mitjançant el 155. 

En aquest sentit, Rivera ha afirmat que la seva formació vol un 155 que destitueixi el president de la Generalitat. “Estic disposat a discutir” l’aplicació però “Catalunya no pot ser un territori sense llei, on hi ha gent aterroritzada i farta”. 

“Espero que no faci falta que sigui perpetu, perquè aplicar la Constitució és un article per evitar delictes futurs”, ha apuntat, però “analitzant el pas del temps segurament cal treure ferro a aplicar el 155 i tenim una clàusula que ens permet que algú faci les funcions de Torra a la seguretat ciutadana, als diners públics o a l’acció exterior”.