El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avisat aquest dijous que la condemna al PP al pagament de 245.000 euros com a partícip a títol lucratiu de la trama Gürtel marca "un abans i un després" en la relació entre el govern espanyol i el seu partit, si bé no ha aclarit les mesures a adoptar en espera de la posició que s'adopti en la pròxima reunió de l'executiva nacional, prevista per a l'11 de juny.

En roda de premsa en el Congrés, Rivera ha subratllat que aquesta és la primera vegada que en democràcia un partit que governa és condemnat per corrupció, la qual cosa, segons el seu parer, col·loca el país en "una situació complicada".

Per això, el líder de la formació taronja ha avançat que Ciutadans avaluarà en aquesta pròxima executiva nacional el que passarà en el que resta de legislatura perquè aquesta condemna, segons ha insistit, suposa un punt d'inflexió en la relació del govern espanyol amb l'oposició i, en particular, amb Cs.

És una situació "greu"

"Perquè donem suport a Rajoy en la investidura i perquè som els únics que hem estat al costat del govern espanyol per donar suport a la Constitució a Catalunya", ha destacat Rivera, Cs ha d'analitzar de forma "serena i ferma" les conseqüències d'una condemna que, segons ha recalcat, "no és una sentència més".

Segons ha argumentat, en els últims anys hi ha hagut diversos imputats per corrupció a les files del PP i del PSOE que Ciutadans ha exigit apartar, detencions de líders d'ambdós partits i expresidents autonòmics asseguts a la banqueta, com Manuel Chaves o José Antonio Griñán, però "fins ara mai" s'havia assistit a una situació "tan greu" com que es condemni per corrupció el partit que governa la nació.

"Aquesta situació canvia el que teníem fins ara", ha emfatitzat el president de Ciutadans, qui ha puntualitzat que una cosa és que hi hagi un o diversos imputats per un delicte de corrupció i una altra de "ben diferent" que el jutge determini que el partit està condemnat per corrupció.

"Això ho canvia tot"

"Això trastoca tots els plans de la legislatura, de la seva continuïtat i de la seva estabilitat", ha subratllat Rivera, abans de reiterar que serà l'executiva nacional del partit la que adopti una posició, incidint que el fet que el seu partit hagi donat suport al Govern per tirar endavant els Pressupostos del 2018 no vol dir garantir una legislatura de quatre anys. "La notícia d'avui ho canvia tot i posa en perill la debilitat del Govern", ha postil·lat.

"En el moment més delicat per a Espanya, davant d'un cop a la democràcia com ens han donat a Catalunya, en el moment en què segueix el desafiament separatista, amb Torra al capdavant i Puigdemont manipulant els fils, en el moment en què els espanyols més necessitem un govern fort i amb capacitat de decisió, just arriba una condemna per corrupció al Govern que ens debilita com a país i que debilita, en particular, al govern espanyol", ha explicat.

Rivera no ha especificat en què podria traduir-se aquest canvi en la relació amb el govern espanyol, malgrat que se li ha preguntat si es plantegen donar suport a una hipotètica moció de censura o demanar un nou nom al capdavant del govern espanyol, i ha insistit una vegada i una altra que aquesta és una qüestió que s'ha d'abordar en aquesta executiva nacional.

"Espanya mereix un govern net"

Tan sols ha apuntat que, malgrat la "debilitat" de l'Executiu i de la condemna per corrupció al PP, els constitucionalistes, ha dit, tenen l'"obligació" de "pensar en Espanya" en una situació tan "greu i delicada" com s'obre després d'aquesta condemna, sobretot perquè els que pretenen trencar Espanya no puguin "treure profit" d'aquest moment polític.

Però Espanya, ha prosseguit, també mereix un govern "fort i net" que protegeixi els espanyols "del cop separatista, del populisme i els garanteixi l'estabilitat econòmica i política". "Els espanyols es mereixen estabilitat, però també netedat, que defensem la Constitució junts, però també un govern que no estigui en escac i que no mostri la pitjor la cara d'Espanya —ha dit—. La corrupció no pot ser la cara d'Espanya, ni esquitxar, debilitar o condicionar les decisions polítiques d'Espanya".