El líder de Ciudadanos, Albert Rivera, ha tancat un acord amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per donar el vot positiu als pressupostos de 2018. Aquesta circumstància arriba després que la setmana anterior la senadora del Partit Popular Pilar Barreiro passés al Grup Mixt. Era la condició de Cs –apel·lant al pacte d'investidura de Rajoy– perquè Barreiro estava investigada. Tanmateix, al govern espanyol encara li faltaria el vot favorable del PNB, que fa setmanes que condiciona el 'sí' als comptes de l'Estat al fet que s'aixequi l'article 155 a Catalunya.  

En una roda de premsa celebrada al Congrés aquest dilluns, Rivera ha justificat el suport perquè el PP havia acceptat la rebaixa fiscal a l'IRPF, la inclusió del complement salarial per a joves amb contracte de formació –que es preveia a l'acord d'investidura per a 2017, però fins ara no s'havia aprovat– i l'exclusió del grup popular de Barreiro, investigada pel Tribunal Suprem en el marc del cas Púnica.

La qüestió és que això aplana el camí a la Moncloa, que preveu aprovar aquest dimarts 27 en Consell de Ministres extraordinari l'avantprojecte de pressupostos.

Arribats a aquest punt, els nacionalistes bascos es mostren reticents, incòmodes per la vigència de la intervenció a la Generalitat. Tanmateix, fonts d'Hisenda es mostraven divendres optimistes sobre que el PNB finalment s'obrís a un pacte que "comporta millores per a tots". Això sí, el ministre Cristóbal Montoro va negar, preguntat per El Nacional, que es poguessin fer més concessions econòmiques. Per tant, l'únic escull seria el posicionament polític de la formació jeltzale.