La mort inesperada de l'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, no només ha suposat la desaparició d'una política històrica del PP, sinó d'una dona amb un marcat perfil propi, a vegades controvertit i desafiant, i en altres moments amb un cert punt còmic.

A les darreres Falles com a alcaldessa valenciana, el març de 2015, Barberá va protagonitzar dos moments que són recordats per molts, per bé i malament. En el discurs de la Crida, que donava inici a les festes, la fins ara senadora va improvisar el seu discurs en què va demostrar algunes dificultats amb el català. "Vos anime a que 'dejeim' (deixeu) passar el fred del 'veranu' (estiu), el fred de l'hivern i busquem (busqueu) el caloret, el caloret faller, sin duda (sens dubte) el caloret del foc i la flama", va ser una de les frases cèlebres que van provocar l'esbroncada del públic assistent.

A les xarxes, el vídeo de la inauguració va córrer ràpidament i molts van aprofitar per criticar-la, tant que fins i tot va esdevenir trending tòpic a la xarxa social Twitter. Amb tot, Barberá va haver de demanar disculpes al fallers i als ciutadans de València.

Uns dies més tard, la broma va passar a ser una mofa de mal gust. Durant la mascletà, Barberá es va burlar de les víctimes de l'accident del metro de València de 2006. Així es pot veure en el vídeo de l'acte en el qual Barberá fa gestos de mofa als manifestants de la Intifalla, un moviment de protesta que es va solidaritzar amb les 43 víctimes mortals de l'accident. Va fer gestos en què menyspreava els seus detractors, com mostrar el polze cap avall, tot indicant que ella es mantenia en el govern municipal; també va fer 'pam i pipa'.

Les Falles de 2015 no van ser les úniques en què Rita Barberá va tenir moments especialment memorables. L'any 2010, durant les mateixes festes, se la va poder veure molt riallera mentre llençava petards al carrer d'una manera una mica temerària.

Més sortides de to

Un altre moment que es recorda especialment de l'exalcaldessa de València va ser l'any 2007, quan aquesta li va dedicar a l'aleshores president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la frase "sense acritud i amb un humor simpsonià... Zapatero, multiplica't per zero", en una clara referència a Bart Simpson, el conegut personatge de la sèrie animada creada per Matt Groening. En aquell moment, el PP era el partit dominant a València, on Barberá tenia una folgada majoria absoluta, però encara quedava lluny del poder estatal.

No va ser fins el maig de 2015 quan Barberá va perdre finalment l'alcaldia. Precisament, durant la nit electoral i just després de conèixer que havia recollit els seus pitjors resultats a les eleccions municipals, se li va escapar l'expressió "quina hòstia!", que va ser recollida pels mitjans de comunicació. Tot i perdre més de 100.000 vots, es va mostrar contrària a dimitir del seu càrrec del líder municipal del PP a València.