La sorprenent mort d'una històrica del PP, Rita Barberá, ha generat reaccions dels seus companys de partit i també de l'oposició. O el que és el mateix: entre els seus defensors i detractors. Des dels populars, s'ha lloat la figura de l'exalcaldessa de València i fins ara senadora del grup mixt, que ha mort aquest matí producte d'un infart; mentre que des d'Unidos Podemos s'ha optat per no participar en l'homenatge del Congrés dels Diputats.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que assistia a la primera sessió de control parlamentària, ha estat un dels primers a reaccionar. Ha admès que l'anunci de la seva mort "se li ha fet molt dura" i ha recordat que Barberá va dedicar la seva vida a València i al PP, en declaracions a RNE. Tot i aquestes paraules, qui ha estat el màxim defensor de la senadora aquest matí ha estat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha advertit als detractors de Barberá que "cadascú tindrà sobre la seva consciència les barbaritats que ha dit sobre Barberá sense cap prova".

La presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, visiblement afligida, ha transmès el pèsam als familiars de la senadora i posteriorment el parlament baixa ha realitzat un minut de silenci en el seu record. El grup d'Unidos Podemos ha abandonat la seu parlamentària perquè no estaven d'acord amb aquest gest. "És un homenatge a la seva trajectòria", ha explicat el secretari d'Izquierda Unida i diputat d'Unidos Podemos, Alberto Garzón. El líder dels podemistes, Pablo Iglesias, ha apuntat que seria millor fer l'homenatge a les víctimes de la pobresa energètica que no a "una corrupta".

Els dos diputats de Compromís, tot i la discrepància política amb Barberá, s'han alçat per realitzar el minut de silenci, com han fet els principals grups parlamentaris del Congrés, PP i PSOE. Joan Baldoví, diputat al Congrés per Compromís, ha assegurat que "no hauria desitjat mai que el final de Rita Barberá fos aquest; volia que hagués estat jutjada"; no obstant això, ha apuntat una fita de l'exalcaldessa de València: segons Baldoví, va aconseguir que els valencians "se sentissin orgullosos de la seva ciutat".

Des d'ERC, el seu portaveu a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha lamentat en nom del seu partit la mort de la senadora. "Sempre és una mala notícia la mort d'algú i a més d'una manera tant sobtada", ha explicat als mitjans a la seva arribada al Congrés". El republicà ha afegit que "avui seria injust parlar de segons quines coses". El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, s'ha expressat en la mateixa línia que Rufián.

El PSOE es desmarca

El PSOE ha criticat la decisió dels podemistes de no assistir a l'homenatge de Barberá al Congrés. "Pensava que eren un altre tipus de gent", ha dit el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Rafael Hernando. Ara bé, algunes veus socialistes, com el diputat Eduardo Madina, s'ha mostrat convençut que el minut de silenci "no era un homenatge a la seva trajectòria".

Reaccions al PP català

El recent elegit delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que es trobava en una entrevista a Els Matins de TV3, ha demanat s'acabés d'immediat després de conèixer la notícia. També des del PP català, el seu president, Xavier García Albiol, ha recordat a Catalunya Ràdio la figura de l'exalcaldessa de València i ha assegurat que, en els darrers temps, patia "una pressió social-mediàtica molt forta". A més, ha apuntat que hi ha una qüestió objectiva en la seva mort: "Barberá tenia una certa edat", ha assegurat.

València està "de dol"

Des del País Valencià, les reaccions no s'han fet esperar. La presidenta del PP al País Valencià, Isabel Bonig, que en el seu moment havia demanat l'entrega de l'acta de senadora de Barberá, ha assegurat que està "trista" perquè "ha marxat un referent polític i la millor alcaldessa de València". És més, ha assegurat que la capital dels valencians està "de dol".

Per la seva banda, el bipartit que conforma el govern valencià, PSPV-PSOE i Compromís, han mostrat molta correcció davant la notícia. Ambdues formacions han expressat el seu condol per la mort de Barberá, que havien criticat especialment durant la seva etapa com a alcaldessa i posteriorment també en la seva etapa de senadora, quan es va veure encausada per blanqueig de capitals, prevaricació, malversació de diner públic, entre d'altres delictes. Mónica Oltra, vicepresidenta del govern valencià, que havia arribat a assegurar que Barberá era una "borratxa del poder", avui s'ha expressat en un to molt més amable i ha demanat "solidaritat" amb els seus familiars i amics.

Les Corts Valencianes, en què Rita Barberá va ser diputada de manera ininterrompuda entre 1983 i 2015, ha decretat cinc minuts de silenci per la seva mort.